— Hvis filmen ikke er selvmordsforherligende, er det positivt om man får innsikt i hvordan det er å være deprimert. Det er ofte bedre å si det som det er, enn å fremstille selvmord som et rasjonelt valg, sier Gry Lunde, daglig leder i Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE).

Hun har ikke har sett Terje Dragseths film om Stig Sæterbakken, og uttaler seg på generelt grunnlag.

gry lunde.jpg Foto: Privat

— Selvmord er et gjennomgående tema i Sæterbakkens forfatterskap. I en film om ham burde man kanskje gi informasjon om hvor man kan søke hjelp til vanskelige problemer og få fram at det alltid blir noen tilbake når noen dør, sier hun.Lunde presiserer at etterlatte etter kjente personer som har tatt sitt eget liv naturligvis har en frihet til hvordan de ønsker at dødsfallet skal omtales, men anbefaler åpenhet.

— Forskning viser at omtale av spesifikke metoder for å ta sitt eget liv, bidrar til en smitteeffekt. Og når kjente mennesker tar sitt eget liv, skal man være på vakt for at det kan påvirke andre. Samtidig ønsker de fleste vi kommer i kontakt med mer åpenhet, og åpenhet gjelder også i media, sier hun.