GAMMELT YRKE: Totto Eide støper over åpen ild. I dag er han en av kun tre gjørtlere i landet. Foto: Øystein Ramstad
LÅSER: Eksempel på hva en gjørtler kan lage. Men få vet nok om at det finnes folk som kan fikse den gamle, ødelagte låsen. Foto: Privat
FLAGGERMUS I TITAN: Smykkene er laget i det lette og sterke metallet, titan. Titan er veldig allergivennlig og brukes også i implantater og i piercingsmykker. Foto: Privat

MANDAL: Det er det nasjonale senteret for kunst og håndverk, Birka som har kåret gjørtleren og smykkedesigneren til månedens håndverker i oktober.

— Det er veldig hyggelig å bli plukket ut. Jeg har jo holdt på lenge med dette nå, så det er fint med litt oppmerksomhet, sier håndverkeren.

En av tre i Norge

Totto Eide har metallstøperi og smykkeverksted på Nedre Malmø i Mandal. Der driver han med noe så uvanlig som gjørtlervirksomhet, et gammelt håndverk som kun drives på to andre steder i Norge.

— En gjørtler er en spennemaker, som lager både beltespenner, beslag og forskjellige deler i sandstøpt messing. I 1776 var det 26 gjørtlere bare i Gudbrandsdalen og sikkert tilsvarende i resten av landet. I dag er mitt et av Norges tre siste gjørtlerverksteder, så det er en liten bransje, forteller Eide.

LÅSER: Eksempel på hva en gjørtler kan lage. Men få vet nok om at det finnes folk som kan fikse den gamle, ødelagte låsen. Foto: Privat

Få vet om oss

Selv fikk han interessen for det uvanlige håndverket fordi han har bakgrunn fra gullsmedfaget. Han måtte lære seg det meste selv, da det finnes få personer å lære av. Gjennom nesten 30 år som selvstendig næringsdrivende har Eide fått i oppdrag å levere deler i forbindelse med forskjellige restaureringsoppdrag, blant annet på Hestmanden og på jernbanemuseet. Men han mener det fortsatt er altfor få som vet om at det finnes gjørtlere i Norge.

— Gjørtlerfaget er blitt så lite at de fleste aldri tenker over at det finnes noen som kan det når gamle ting trenger reparasjon. Jeg synes personlig det er rart at ikke flere tar kontakt, spesielt i sammenheng med større restaureringsoppdrag, sier han.

Smykker i titan

I tillegg til messingstøping driver han også med smykkedesign. Men også denne virksomheten er av det noe uvanlige slaget.

FLAGGERMUS I TITAN: Smykkene er laget i det lette og sterke metallet, titan. Titan er veldig allergivennlig og brukes også i implantater og i piercingsmykker. Foto: Privat

— Jeg lager smykker av titan, et materiale med mange gode egenskaper, men som er ganske vanskelig å jobbe med. Titan er både hardt og lett og noe av det kroppen tåler best, så det er få allergiske reaksjoner på det. I dag brukes titan også i implantater og proteser og til piercingsmykker. I smykkeproduksjon har det den fordelen at man kan lage store smykker som ikke blir tyngende, forteller Eide.

Uvanlig og bra

Smykkene hans selges i dag i mellom 20 og 30 butikker i Norge. Og selv om det krever stor innsats å kunne overleve av den alternative virksomheten, har ikke håndverkeren fra Mandal noen planer om å endre retning.

— Hvis man velger å produsere det alle andre produserer har man kanskje større sjanse for å få solgt ting. Men å velge noe som ikke alle andre gjør gir jo også mindre konkurranse. Jeg har tenkt til å fortsette med det jeg holder på med og med min bedrift og vil ikke endre noe på det jeg driver med i dag, sier han.

Om gjørtling og titansmykker pirrer nysgjerrigheten, kan man ofte se Eides produksjoner live på julemarkeder rundt om i distriktet hvert år.