KONSERT: Solefald spilte sin første konsert på tretten år under årets utgave av Southern Discomfort. Foto: Kjetil Samuelsen
KONSERT: Solefald spilte sin første konsert på tretten år under årets utgave av Southern Discomfort. Foto: Kjetil Samuelsen
KONSERT: Solefald spilte sin første konsert på tretten år under årets utgave av Southern Discomfort. Foto: Kjetil Samuelsen
KONSERT: Solefald spilte sin første konsert på tretten år under årets utgave av Southern Discomfort. Foto: Kjetil Samuelsen

KRISTIANSAND: — For vår første konsert på 13 år, sier Cornelius Jakhelln og spretter champagnen "backstage".

— Jeg var på Inferno-festivalen i år, og der var det mange band fra vår generasjon som gjorde comeback. Men det var uten energi på scenen. Hvis vi skulle gjøre et comeback, ville jeg ha energi på scenen, og ikke bare en gjeng som hadde en øving bak seg. En skål for det, fortsetter Jakhelln og hever glasset.

MERKEDAG: Solefald, bestående av Cornelius Jakhelln og Lars Are Nedland, spilte lørdag kveld sin første konsert på tretten år. Og sin første konsert i Kristiansand. Den historiske konserten ble spilt på KICK under Southern Discomfort. - Det skjer ting i Kristiansand, det merker jeg helt til Berlin. Byen går i riktig retning, sier Jakhelln. Foto: Kjetil Samuelsen

— En merkedagSammen med sin kollega Lars Are Nedland, og støttebandet In Vain, har han god grunn til å feire. Solefald har akkurat gjennomført sin første konsert i Kristiansand, under metalfestivalen Southern Discomfort.

— Dette var veldig gøy. Det er en merkedag på flere måter, sier Nedland, og tenker på de tretten årene og at de som kristiansandere har spilt i Kristiansand for første gang.

Solefald ble etablert i 1995, og har gitt ut hele sju cder. Den siste i 2010, "Norrøn livskunst", som de ble Spellemann-nominert for. Men begge er travelt opptatt med sine karrierer, så det blir dårlig med tid til spillejobber.

— Vi har bare spilt ett sted i Norge tidligere, og det er på Notodden, sier Nedland, som forklarer at den tretten år lange konsertpausen skyldes mange forhold.

— Jeg bor i Oslo, Cornelius i Berlin. Vi er bare to stykker, og hvis vi skal spille konsert trenger vi en hel gjeng. I dag var vi åtte stykker på scenen. Også har vi karrierer som gjør at vi ikke har tid til å spille, sier han.

Lei av maset fra Southern Discomfort

Nedland jobber som tv-produsent i det engelske produksjonsselskapet ITV. Jakhelln er et etablert forfatter. Likevel har arrangørene i Southern Discomfort mast på Solefald, år etter år.

— Jeg ble til slutt så lei av maset at jeg sa at vi spiller ikke live, men hvis vi en gang skal gjøre det, så skal det være på Southern Discomfort. Og vi holder det vi lover, sier Nedland.

— Det er ikke tilfeldig at vi spiller i Kristiansand nå. Det skjer ting her nå, det merker jeg helt til Berlin. Jeg har tidligere kritisert Kristiansand for å være kald og likegyldig. Ikke alle har fått med seg at jeg har begravd den stridsøksen. Byen går i riktig retning, sier Jakhelln.

Ny plate neste år

Solefald tar ikke en ny tretten års konsertpause etter spillejobben på KICK i helgen. Bandet skal spille under Inferno-festivalen i Oslo i slutten av mars neste år. Jakhelln og Nedland har også planer om å lansere sin åttende cd på nyåret. Tittelen blir "Kosmopolis".

— På vår forrige plate, "Norrøn livskunst", var vi opptatt av det norrøne og folkemusikken. Nå ser vi til verdensmusikken. Afrikansk musikk, asiatisk musikk, folkemusikk fra andre land, utradisjonelle instrumenter. Men vi beholder plattformen og kjernen i vårt musikalske uttrykk; svartmetal og det norrøne, sier Nedland.

Før han super i seg en ny østers. Solefald er trolig det eneste bandet i Kristiansand med østers og champagne på raideren. Men, etter tretten års fravær fra manesjen skulle det bare mangle.