KVINESDAL: – Det er aldri riktig å drive maktutøvelse. Denne saken virker stygg for meg slik jeg har fått den presentert gjennom media. Jeg får håpe dialogen mellom arrangøren, kommunen og politiet har vært mer ryddig enn slik det fremstår utad, sier Endresen til fvn.no.

Line Endresen, leder av Norsk Rockforbund. Foto: Scanpix

I går ble det klart at Norway Rock Festival (NRF) endrer regelverket for hvem som får delta på festivalen. Festivalen har etter sterkt press fra politi og kommune gått med på å innføre en regelendring som innebærer at personer med 1%-jakkemerke ikke får delta på festivalen.Norsk Rockforbund organiserer konsertarrangører i Norge, blant annet NRF.

Dialog

Endresen mener politiet er i sin fulle rett til å ta grep for å hinder at kriminelle mc-klubber får utøve sin virksomhet, men mener framgangsmåten i Kvinesdal har vært feil.

– Politiet skal gjøre jobben sin og det er positivt at festivalen ønsker å legge til rette for deres arbeid. Festivaler må ta beslutninger på egenhånd, og oppfordring om å endre regelverk må skje gjennom dialog. For NRF fremstår nok saken ekstra urimelig ettersom festivalen tidlig flagget at den tar avstand fra kriminelle miljøer, sier Endresen.

Hun håper NRF nå får ro til å lage festival, og forventer at politiet tar konsekvensen av regelendringen som skal hindre personer med 1%-jakkemerke å delta på konsertene.

– Nå er det viktig at politiet gjør det som må til for at festivalen skal kunne gjennomføres på en best mulig måte. Man kan ikke forvente at frivillige vakter skal håndheve kontrolleringen av hvem som er kriminell eller ikke, så her får vi håpe politiet er tilstede og gjør jobben sin, sier Endresen.

VELKOMMEN: Hells Angels er velkommen på Sweden Rock. FOTO: ARKIV Foto: Illustrasjonsfoto

HA velkommenSweden Rock Festival er Nordens største hard rock-festival. Pressesjef Martin Forssman sier medlemmer i 1%-klubber er velkomne til dem. Festivalen har egen mc-camp, og Forssman sier personer fra Hells Angels har deltatt på festivalen. Det har aldri skapt problemer.

– Vi stenger ikke ute noen så lenge de kan oppføre seg. Det er de samme reglene for alle som ønsker å delta på festivalen, sier Forssman.

Han mener samtidig at Kvinesdal kommune og politiet er i sin fulle rett til å utøve press på festivalen.

– Gir kommunen bidrag, så må de kunne stille slike krav til mottakere, sier Forssman.

Gründeren bak Storåsfestivalen i Trøndelag, Sveinung Sundli, er svært kritisk til at Norway Rock har gitt etter for presset og stenger ute medlemmer i 1%-klubbene.

– Det er særdeles lite rocka av en rockefestival å stenge ute rockerne, sier Sundli til fvn.no

PUBLIKUM: I år kommer festivalen til å bortvise alle som møter opp med colors med 1%-merke. FOTO: ARKIV Foto: Illustrasjonsfoto / Arkivfoto

DresskodePressesjef i Hovefestivalen, Gaute Drevdal, sier deltakelse fra 1%-klubber aldri har vært noen problemstilling fordi festivalen har en helt annen musikkprofil og dermed et annet publikum.

– Når det er sagt er det vel ikke så mange som lar seg provosere hvis noen setter dresskode på invitasjonen når de inviterer til fest. Personlig ville jeg kanskje nølt litt med å bruke ordet diskriminering i denne sammenhengen, sier Drevdal.

Heller ikke Øyafestivalen i Oslo har opplevd at de må ta grep for å utestenge spesielle festivaldeltakere.

– Vi har aldri opplevd å ha hatt besøk av publikummere vi ikke ønsker tilbake. I utgangspunktet så ønsker vi å ha en festival som er åpen for alle. Har man betalt billett innen fristene, så er mange velkommen, sier PR-sjef Jonas Prangerød.

Han mener det blir feil dersom myndigheter ønsker å overstyre festivalen.

– Som utgangspunkt bør en konsertarrangør ha stor frihet til å skape sin egen identitet uten å bli presset utenfra, sier Prangerød.

Buktafestivalen i Tromsø har en tydelig rockeprofil. Rundt 20.000 publikummere deltok i 2008. Festivalsjef Robert Dyrnes sier deltakelse fra 1%-klubber aldri har vært en problemstilling.