SONGDALEN : — Vi setter enormt stor pris på denne tildelingen. Den gir oss et puff fremover, og viser vel at det vi gjør ikke er forgjeves, sier Mads Gedde Myrre formann for Porsmyr bygdetun.

For to uker siden fikk ildsjelene ved museet i Songdalen Vest-Agder frivillighetspris. Nå er den også kåret til «Årets museum i Vest-Agder 2012» av Vest Agder Museumslag. Juryen begynner prisen slik: "For 15 år siden besto det historiske gårdsbruket Porsmyr av et par fraflyttede, falleferdige rønner. Hovedhuset var knapt beboelig og loven i svært dårlig forfatning. En ivrig gjeng ildsjeler har imidlertid i årenes løp forvandlet Porsmyr til et rikt utstyrt bygdemuseum og et levende bygdetun. Det er en imponerende mengde arbeid som har blitt lagt ned."

Mads Gedde Myrre Foto: Porsmyr bygdetun

— Et viktig arbeid- Dette er voldsomt, kanskje vi burde etablere en priskomité, jubler talskvinne, Solveig Nordkvist.

Hun berømmer de fem pensjonistene som i 1997 startet arbeidet som virket tilnærmet håpløst på den mer enn 100 år gamle gården. Nå jobber omtrent 30 dugnad hver tirsdag. Gjengen har fremkalt et rikt utstyrt bygdemuseum og et levende bygdetun.

— Dette arbeidet er viktig på flere måter. Vi tar vare på gamle ting, og forklarer hvordan de ble brukt i gamle dager. Sånt går veldig fort i glemmeboka. Det ser når vi har skoleklasser på besøk. Det som vi gamle hadde i vårt daglige bruk, er totalt ukjent for mange unge, sier Myrre.

PRISVINNER: For to uker siden fikk ildsjelene ved museet i Songdalen Vest-Agder frivillighetspris. Nå er den også kåret til «Årets museum i Vest-Agder 2012» av Vest Agder Museumslag. Foto: Porsmyr bygdetun

I løpet av årene har husene blant annet fått nye tak, ny baksteovn, delvis nytt gulv og kledning og nytt kjøkken. De har innredet tre verksteder, festsal, kjøkken og forsamlingslokale. Gjødselkjelleren har blitt revet og det har blitt lagt inn varmekabler, støpt nytt gulv og lagt heller over hele gulvet. Fjøset har fått nye vinduer, nytt kjøkken, to verksteder og hems. To laftehus har blitt flyttet fra andre steder og gjenreist på Porsmyr. Et mindre hus i tilknytning til hovedhuset er innredet som et skomakerverksted. De har flere veteranbiler som er satt i kjørbar stand. Og det er registret 1600 gjenstander på gården.

Sosial dugnad

"Porsmyr er en viktig formidlingsarena av viktig historie", skriver juryen videre i sin begrunnelse. Lindesnes fyrmuseum og Listeskøyta kystkultursenter var også nominert til prisen.

— Ikke bare de unge kan lære noe på Porsmyr gård. Når vi viser hvordan man lagde smør i gamle dager, viser det ser at heller ikke alle eldre vet hvordan dette ble gjort, sier han videre.

Han mener den sosiale biten av dugnadsarbeidet er svært viktig.

— Porsmyr bygdetun har blitt en del av livet vårt, etter å ha jobbet med det i 15 år. Vi er pensjonister alle sammen, og noen er alene. Men ingen føler seg ensomme hos oss. Noen var redde for at de ikke skulle ha noe å gjøre når vi er ferdige. Jeg trøster med å si at det alltid er noe nytt å finne på, og vedlikehold etter hvert, sier han.