KRISTIANSAND : — Hva kalte du det?! Rusleturbokforfatter Knut Mæsel ser spørrende på Yvonne Olsen fra Fylkeskonservatoren i Vest-Agder. Hun har forsøkt å forklare hva en "app" er for noe, og hvordan man laster ned en QR-leser til mobiltelefonen. Med en slik leser kan du denne helga dra nytte av det nye samarbeidsprosjektet mellom Vest-Agder-museet, Fylkeskonservatoren i Vest-Agder og forfatterne av rusleturbøkene.

— Vi fant ut at Odderøya Open i helga er en fin anledning til å lansere den digitale rusleturen, sier formidlingsansvarlig ved Vest-Agder-museet, Gunhild Aaby. Odderøya Open er et samarbeid mellom mange av kunstnerne som holder til på Odderøya. I helga blir det åpne gallerier og verksteder over hele øya hvor man kan kikke og handle julegaver. Dette er sjette gang Odderøya Open arrangeres, og tidligere har mange kombinert besøk på tilstelningen med lørdags- eller søndagsturen på Odderøya.

24 punkter

Denne øya er som mange vet spekket med severdigheter og historiske steder, og disse er tema i den nyeste boka i serien "Rusleturer i Kvadraturen". Det er Knut og Inger Johanne Mæsel og Jan Henrik Munksgaard som gir ut bøkene. Ett av kapitlene i den siste boka er utformet som en "Rusletur rundt Odderøya" hvor 24 punkter er tegnet inn på kartet og omtalt med tekst og bilder. Det starter med brovokterens hus, går runden rundt fyret, diverse kanonbatterier og historiske steder før det ender i Nodeviga.

— Til den digitale rusleturen har vi laget utvidede tekster og lagt til flere bilder til alle disse 24 punktene, sier Knut Mæsel. Denne helga skal det settes opp laminerte skilt med såkalte QR-koder på hvert av punktene, og det er ved disse den teknologiske utfordringen kan dukke opp for enkelte. Er du kjent med hva en app til smartphone er, har du kommet et godt stykke på vei. Søk opp "QR-reader" i applikasjonsbutikken (app store) og last ned gratisversjonen. Aktiver QR-leseren og scann inn rutemønsteret på skiltet. Da kommer informasjonen opp på mobilskjermen.

Scanne med mobilen

— Dette klarte selv jeg som har begrenset kompetanse på slikt, så da klarer du det også, sier Yvonne Olsen til Knut Mæsel. Han står og kikker ned på iPhonen sin og klør seg i hodet. Gunhild Aaby følger opp med å demonstrere på en av QR-kodene. Snart har hun teksten om brovokterens hus framme på telefonen sammen med et bilde som viser hvordan huset så ut da det var nytt.

Metallskilter med QR-koder har allerede blitt satt opp flere steder på Lista av Fylkeskonservatoren. På fylkeskonservatorens hjemmesider finnes det allerede et kartotek over QR-koder til ulike severdigheter. Nå er det meningen at 24 tilsvarende skilter av etset metall skal komme opp på Odderøya. Dette er som det meste annet avhengig av penger, men det kan skje allerede i løpet av desember.

— Vi har tenkt tanken på en digital adventskalender med ett skilt hver dag, sier Gunhild Aaby.

Om dette ikke blir noe av, har foreningen Odderøyas Venner en annen julegave på lur. 24. desember åpnes en stor militærhistorisk utstilling i krutthuset ved "vaffelbua" på sydspissen av øya.

— De har fått hele vår samling med bilder fra blant annet 9. april 1940, og veggene skal kles innvendig med dem, sier Knut Mæsel.