KRISTIANSAND: De liker å skryte på seg at de er et sørlandsband. Men vi har aldri vært helt overbevist. De traff hverandre i Kristiansand, javel. De grunnla bandet sitt i Kristiansand, joda. Og de kaller seg Christianssand Ensemble, greit nok. Men over frokostbordet i Kongshavn studio flyter alle mulige dialekter, og kun én av dem tilhører byen de representerer. Gjengen hevder likevel at tilhørigheten til Kristiansand er sterk, og nå kan de komme med bunnsolid dokumentasjon: Sangene de holder på å spille inn, fremføres på sørlandsk.

Utvikling

— Man kommer inn i historiene på en helt annen måte. Jeg føler at jeg kommer mer i kontakt med tekstene enn når jeg synger på fremmede språk, sier vokalist Miguel Emilio D. Steinsland, som passende nok er den eneste i ensemblet som faktisk er fra Kristiansand.

STYRER SPAKENE: Produsent George Tanderø (ved miksebordet) spiller av en låt. Per Einar Watle (t.h.) og resten av bandet liker det de hører. Foto: Torstein en

— Dialekten vår er i utvikling, og det er sikkert mange som kjenner litt på den forvirringen. At foreldrene bruker bløte konsonanter, mens de selv bruker harde. Det føles litt rart, men samtidig har det vært befriende for meg fordi enkelte av disse sangene kler bløte konsonanter, mens andre kler et litt hardere språk, sier vokalisten.Også klarinettist Brynjar Rasmussen synes det føles helt naturlig at bandets sørlandske opphav kommer fram i sangene.

— Vi har hele tiden tatt med oss at det var her vi startet. Vi har følt oss som ambassadører for byen, og det har vært viktig for oss. Derfor føles det veldig riktig å lage disse låtene, sier han.

På kartet

CSSEs renommé handler om et ekstraordinært liveband som gjør andres låter til sine egne. Men når de nå spiller inn bestillingsverket fra sommerens Canal Street, er det egne låter som står i fokus. Og det å fange lytteren med ei plate, er en helt annen oppgave enn å gjøre det live.

— Det er en milepæl for oss at alt på denne plata er vårt eget materiale. Vi opererer i en annen liga nå, sier gitarist Per Einar Watle, mens trombonist Marius Hoven og bassist Eirik Are Oanæs Andersen forklarer at energien fra scenen må holdes litt tilbake. Tilpasses et annet publikum. For det er ingen tvil om hva ensemblet ønsker med dette prosjektet. De vil bli hørt. Av mange.

— Vi håper dette skal sette oss enda mer på kartet, såpass ærlige må vi være, sier Andersen.

OPPMUNTRING: Slik kommuniserer produsent og musikere under innspilling. Vi mistenker imidlertid at akkurat denne lappen var plantet i forkant av Fædrelandsvennens besøk. Foto: Torstein en

"Etterskjelv" var en stor kunstnerisk suksess under Canal Street. Verket favner over en hel del musikalske sjangre og inneholder en rekke små historier om forskjellige menneskeskjebner. Noen fortalt i eksplisitte ordelag, andre med mer mystikk. Til å produsere dette universet har bandet fått George Tanderø, som også var bak spakene på CSSEs forrige album. "Ekte, energisk, sjelfullt og sjarmerende" er ordene produsenten bruker for å beskrive uttrykket han ønsker på plata. Et uttrykk bandet nikker anerkjennende til.

Tettere bånd

Bandmedlemmene mener at ensemblet neppe hadde overlevd dersom de skulle fortsette å arrangere andres låter. "Etterskjelv" er et veiskille som også har ført sekstetten litt nærmere sammen. For det å skrive sanger sammen er en naken ting.

— Det er spesielt å spille egne låter for resten av gjengen for første gang. Da kjenner man svetteringene under skjorta, sier Oanæs Andersen.

— Men det har gitt enda tettere bånd mellom oss, for vi sitter på veldig forskjellige kvaliteter og er helt avhengig av hverandre for å få løftet det fram, supplerer Brynjar Rasmussen.

De sterke båndene og fellesskapet mellom de seks gir en ro som ensemblet mener er hørbart på innspillingen. Men litt temperatur hører også til i en kreativ prosess.

FROKOST: Miguel Emilio D. Steinsland står for frokost i leiligheten over studioet i Kongshavn. Fra venstre rundt bordet: Andersen, Storløkken, Watle, Hoven, Rasmussen og Steinsland. Foto: Torstein en

— Det meste er bra med å være seks stykker, men det betyr også mange forskjellige meninger. Derfor er det den som står bak låten som har siste ord. Hvis du har laget en låt er det viktig at du ikke mister deg selv, sier trombonist Hoven.

Drøye ting

CSSE er i Kongshavn i to uker. I denne perioden bor de også i en leilighet over studioet. Og tette bånd til tross: Vi har litt vanskelig for å tro at det bare er moro når seks voksne menn jobber sammen, bor sammen, lager mat sammen, spiser sammen og sover sammen over lengre tid.

— Hvordan er stemningen nå etter over en uke?

— Veldig bra.

— Kjempefin.

— Jo, det er bare gøy.

Det kommer lynkjapt, og det kommer fra alle retninger. Litt for overbevisende, men vi lar det ligge.