Kristian Mosvold til høyre

KRISTIANSAND: — Det er vi veldig fornøyd med, sier produsent Kristian Mosvold i Substans Film AS.

Det er Norsk Filminstitutt som nå har kvalitetssjekket kortfilmen som ble ferdigstilt på Aladdin i Kristiansand i mai, og første gang vist på sommeravslutningen til Sørnorsk Filmsenter i juni. Hvor i verden den nå tar veien er foreløpig ikke klart, men Mosvold sier den ferske godkjenningen fra filminstituttet betyr svært mye.

— Nå vil Norsk Filminstitutt hjelpe til å distribuere den til festivaler i utlandet, sier han.

Viktig for Sørlandet

For filmmiljøet på Sørlandet betyr en internasjonal lansering mye, ettersom store deler av staben som deltok i produksjonen tilhører fagmiljøet her. I tillegg til Kristian Mosvold, er produksjonsleder Stephan Hergel, innspillingsleder Knut André Pederen, fotograf Vegard Landsverk og lydsjef Eric Pettersen eksempelvis noen av de totalt 13 fra sør som er involvert i "Livet utenfor".

— Fagfunksjonene blir lagt merke til, og etter hvert som det blir stadig høyere kvalitet på dem, vil flere og flere produksjoner bli lagt hit, sier Mosvold.

Eirik Tveiten

Oslo-regissør Eirik Tveiten er mannen bak det lille filmdramaet som skildrer livet i to ulike naboleiligheter der beboerne kan se inn til hverandre. I den ene leiligheten sitter et ektepar som er trøtte både av seg selv og hverandre, i den andre bor det studenter som fester og tilsynelatende har det gøy. Ekteparet kaster misunnelige blikk over til naboene og lengter tilbake til yngre dager. Fra studentenes perspektiv ser det imidlertid ut som om paret har det riktig så hyggelig, mens deres egen tilværelse viser seg å være proppet med eksistensielle problemer.

— Etter hvert som perspektivet skifter viser det seg at gresset ikke alltid er grønnere på den andre siden, sier Mosvold.

Lavbudsjett

Samarbeidet mellom den produsent Mosvold og regissør Tveiten oppsto under kortfilmfestivalen i Grimstad, og Mosvold tok med seg en solid gjeng som var inntilt på å produsere en lavbudsjettfilm.

For selv om "Livet utenfor" skilter med skuespillere som Annecke von der Lippe og Lars Steinar Sørebø, og egentlig hadde et budsjett på nærmere 1,5 millioner, har de bare fått 250.000 kroner i støtte. 150.000 fra fond for lyd og bilde, og 100.000 fra Sørnorsk Filmsenter. Dermed har det blitt en del dugnadsarbeid gjengen som spilte inn filmen i Oslo i vinter.

Nå kan de få betalt i form av internasjonal oppmerksomhet.