OSLO: Tirsdag kveld ble det brudd i lønnsforhandlingene mellom Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL). 4000 NJ-medlemmer er berørt. Nå går partene til megling hos riksmeglingsmannen. Blir det ingen løsning, er streik et faktum. Det vil i så fall kunne skje i uke 21, altså midt i Eurovision Song Contest (ESC), skriver Aftenposten.

Det vil kunne ramme hele produksjonsapparatet på Telenor Arena. For parallelt med forhandlingene mellom Norsk Journalistlag og MBL, pågår det denne uken også lønnsforhandlinger mellom NRK og journalistlaget i NRK. Er ikke partene kommet til enighet innen i morgen klokken 12, blir det opp til riksmeglingsmannen å finne en løsning. Lykkes ikke det, er streik et faktum blant 1200 NRK-journalister. Det kan i verste fall føre til svarte skjermer under Eurovision Song Contest i mai.

Plan B

– Mai er jo en måned med lønnsforhandlinger, og vi har allerede hatt noen streiker som ikke har påvirket oss i vesentlig grad, sier Eurovision-produsent Jon Ola Sand i NRK. Han ønsker ikke å kommentere om ESC-ledelsen har en «plan B», i tilfelle streik.

Parallelt pågår det nemlig også forhandlinger med andre fagorganiserte i NRK, gjennom Norsk Tjenestemannslag, Tekna og Tverrfaglig forening. Dette omfatter blant annet alt teknisk personell. En streik her vil også ramme Eurovision.

Organisasjonsdirektør Solveig Jølstad er knapp i sin kommentar om et mulig streikescenario under Eurovision Song Contest.

– Dette er helt ordinære lønnsforhandlinger. Skulle det bli et brudd, så er det helt vanlige prosedyrer på dette. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Jølstad.

Rolig

Kommunikasjonsdirektør i NRK, Sigurd Sandvin, tar det hele foreløpig med stor ro.

– Faren er der selvsagt, men det er noe vi må leve med, sier han.

For de fagorganiserte kan det være en drømmesituasjon å ha et forhandlingskort som heter Eurovision Song Contest.

– Det er ikke noe ønske fra vår side å ødelegge et flott arrangement, det er tilfeldig at dette skjer på samme tid. De fleste ønsker å jobbe når det er slike store begivenheter, så dette er ikke noe vi går og tenker på som et forhandlingskort. Vi legger ikke opp et løp etter hvordan vi kan ødelegge et arrangement, sier leder i Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen.

Verre ting

Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes er usikker på effekten av en streik.

– Dette er et enormt arrangement, med høy status for NRK. Melodi Grand Prix vil derfor være et godt forhandlingskort for journalistene, men hvor godt det er, er jeg usikker på. Uansett ville det vært et stort nederlag for NRK hvis de ikke får produsert dette, det er tross alt årets store begivenhet. Det er noe mer enn ikke å sende Bislett Games, slik tilfelle var ved forrige streik, sier Gimnes.

Derimot tror han både NRK og Norge vil leve godt, selv med en streik blant de øvrige journalistene.

– Det er andre ting jeg er mer bekymret for ved en streik enn at forhåndsomtalen av denne finalen skulle utebli, sier Gimnes