— Jeg hadde tenkt å gi ut ei plate for 2-3 år siden. Men så ble gutten min syk, og turné og jobb ville tatt for mye tid. Det var ikke min tur da. Jeg ville være nær ham og familien til faren var over, forteller Venke Knutson.

Knutsons andre barn, sønnen Villas, ble født i mars 2011. Rett etter fødselen ble det påvist hjertefeil på den lille gutten. Da la artisten fra Birkeland musikkarrieren på hylla, og prioriterte familien. Men hun fortsatte å skrive låter. Og gutten ble friskmeldt. Nå, ti år etter sin platedebut, er 35-åringen igjen aktuell med ny musikk.

— Jeg har skrevet så mange låter at jegkan gi ut ei countryplate, ei norsk plate og ei popplate. Kanskje jeg skulle ha et garasjesalg, spøker Knutson.

Første på norsk

Tidligere i sommer slapp hun singelen «Ta meg med», en låt hun har spilt på «Allsang på grensen» på TV 2 og som har blitt spilt mye på radio. Det er første gang Knutson synger egne sanger på norsk.

— Jeg har skrevet norske låter for andre før, men aldri til meg selv, så det er litt rart. Jeg skrev den først på engelsk, men hadde lyst å oversette den. Det er gøy, og det er litt nytt. Jeg liker å være i bevegelse i karrieren min, og her beveger jeg meg veldig. Det er litt skummelt, for jeg føler jeg utleverer meg mer på norsk, sier hun.

— «Ta meg med» er en låt om «hold ut»-kjærligheten, den voksne kjærligheten. Det å sette seg ned med den man deler hverdagene med, forklarer Knutson.

Gammeldags

Senere i sommer slipper Knutson enda en ny låt, også den på norsk. Den handler også om kjærlighet, men mer om den følelsen man får når man møter noen man ikke kan få nok av. Og mest sannsynlig blir det et album om ikke så lenge. I hvert fall om Knutson får det som hun vil.

I 2010 var Venke Knutson med i Melodi Grand Prix, med låten "Jealous 'Cause I Love You". Låten kvalifiserte seg til den norske finalen gjennom "Siste sjansen", men havnet ikke blant de fire gullfinalistene i Oslo Spektrum. Foto: Jon Anders Skau

— Jeg har masse mer på lur, men man vet jo ikke helt lenger. Jeg har nok materiale til plate, men ting har forandret seg. Det er så lenge siden sist jeg ga ut plate, og da var det først singel, så plate. Nå tror jeg det gjøres annerledes, og det må jeg finne ut av. Må jo følge med i tiden, sier den alltid smilende sørlendingen.

— Men jeg er jo litt gammeldags, så jeg vil jo gjerne gi ut en plate, legger hun til.

Har endret fokus

Knutson mener hun har hatt godt av «pausen» hun har hatt fra rampelyset. Samtidig som hun innrømmer at hun liker å være tilbake.

Venke Knutson driver musikkskolen iBoksen. Hver uke er 200 elever innom, for å synge spille og danse. Foto: Siv Dolmen

— Det er hyggelig å bli intervjuet, og det er hyggelig å høre låtene sine på radio. Men jeg har jobbet hardt i pausen. Jeg har startet en musikkskole, og fått andre til å stå på scenen. Jeg har funnet ut at musikken fyller hele meg. Jeg har blitt rolig, takknemlig og ydmyk. Og jeg har endret fokus, fordi jeg har fått jobbe med musikk på en annen måte, sier Knuston, og forteller om følelsen av å se en 22-åring med lite selvtillit stå på en scene og få en ny opplevelse.

Knutson skal i høst bidra under NRKs storsatsing «The Hit», der de leter etter ukjente låtskrivertalent. Hun skal også, sammen med blant andre De Lillos og Jan Eggum, være med i TV 2s konsertkonsept «Neste låt». Der skal publikum på Sentrum Scene velge låter fra artistenes repertoar.

— Det passer perfekt med tiårsjubileet mitt, så da ble jeg glad. Da blir det nok «Scared», «Panic» og «Kiss» og mye annet gammelt. Det er gøy å bla tilbake i repertoaret mitt, sier Knutson.

- Vendingen hennes musikalsk er interessant

Pateselskapet liker Knutsons nye toner, og er imponert over at hun er tilbake etter noen år med familiefokus.

— Vi syntes låtene til Venke var bra. Det er ikke alle som kan holde opp i tre år, og så fortsette i samme gata. Vendingen hennes musikalsk er interessant, og har løftet musikken opp på et spennende nivå, sier Petter Singsaas, direktør i Universal Norge.

Hva kan du si om planene fremover, i forhold til album?

— Hele markedet er veldig singelorientert. Vi får se på helhetene, og se an utviklingen. Det er ikke så mye liv i det fysiske markedet om dagen. Samtidig så har nok Venke også et modent publikum, i forhold til et fysisk album, sier Singsaas.