KRISTIANSAND: — Det hele virker useriøst. Jeg har ennå til gode å få se investeringskriteriene Gallion opererer etter. Tre ganger har Cultiva sendt oss til dem, og den siste runden har vart et halvt år uten at de klarer å gi oss noe formelt svar. Det kan for omverdenen se ut som om styret er fylt av både inkompetanse og beslutningsvegring, sier Mira Svartnes Thorsen.

Hun er styreleder i Karmakosmetix Records, og nå gir hun opp tanken om å få Sørlandets etablererfond Gallion til å skyte inn penger i firmaet.

Millionfond

Gallion oppstod i 2007 da Cultiva, Sørlandets Kompetansefond og Agder Energi satte av til sammen 22,5 millioner kroner til det såkalte presåkornfondet. Hensikten var å støtte opplevelsesindustrien på Sørlandet, og en rekke tiltak har fått penger i ettertid. I november 2011 skrev Fædrelandsvennen om hvordan musikkbransjen hadde vansker med å nå gjennom til fondet, og styreleder Jan Pedersen forklarte det med at de fleste prosjektene som har kommet på bordet fra den kanten har vært uferdige.

— Det har ikke kommet godt nok fram at det er ganske strenge krav som ligger til grunn for at vi skal investere i et prosjekt, sa han da.

"På vent"

Hva disse kravene er, har Karmakosmetix hatt store vansker med å få rede på, skal vi tro Mira Svartnes Thorsen.

— Den første gangen vi forsøkte var i mai 2010. Svaret da var at vi kunne ikke få noen investeringskriterier, for styret hadde besluttet å "sette ting på vent". Så forsøkte vi igjen i oktober 2011 etter at Cultiva nok en gang hadde oppfordret oss til å søke. Vi ble da bedt om å sende over en søknad vi hadde utformet til Music Export Norway slik at de kunne få et inntrykk av hva vi holdt på med. Det var nemlig ikke mulig å få vite hva som krevdes i en søknad til Gallion, sier Thorsen.

Det neste hun hørte var at "søknaden" hadde blitt avslått av styret med den begrunnelsen at Karmakosmetix "hadde kommet for langt".

— Det ble i svaret vist til tildelingskriteriene, som vi altså ennå ikke har sett, sier Thorsen.

Uten svar

Den tredje runden startet i fjor sommer, da Karmakosmetix forsøkte å gå via konsulentfirmaet Innoventus for å gjøre tingene riktigst mulig.

— Etter flere måneder med masing uten svar ble jeg 6. desember ringt opp av daglig leder Sandberg. Han fortalte at styret ikke klarer å komme til noen konklusjon om søknaden vår. Jeg fikk også vite at fondet nå kommer til å legges ned eller omstruktureres, og at vi ikke kommer til å passe inn i profilen etter det. Men noe formelt svar klarer styret altså ikke å gi oss, sier Thorsen oppgitt.

Mur av taushet

Fædrelandsvennen har det siste året gjort en mengde forsøk på å komme i kontakt med Ole Andreas Sandberg pr telefon, e-post og sms for å få informasjon om hvordan Gallion fungerer. Denne gangen har det lyktes å få en tilbakemelding på sms som lyder slik: "Hei, vi er midt oppe i prosess med Gallion nå og jeg må få lov til å komme tilbake til deg neste uke". Sandberg er også gjort kjent med kritikken fra Karmakosmetix.

Styreleder i Gallion, Jan Pedersen, sier dette:

— Det står dem selvsagt fritt å mene dette, men det er ikke uventet at de som ikke får penger er misfornøyde. Vi har for øvrig delt ut en god del penger i året som har gått. De blir offentliggjort i årsrapporten og regnskapet som kommer i mars. Jeg ber om forståelse for at vi er inne i en prosess i samarbeid med eierne om veien videre, så jeg kan ikke si noe mer om dette nå, sier Pedersen.

- God dialog

Ett av investeringsobjektene kan være musikkprodusent Berent Philip Moes foretak BPM Productions.

— Det stemmer at jeg har hatt et samarbeid med dem, og at de har investert penger i det jeg holder på med. Dialogen har vært god, sier Moe.

Hvor mye som er investert, og vilkårene for samarbeidet, vil han ikke utdype.

— Ting er inne i en prosess nå, sier Moe.

- Skikkelig dårlig

STØTTER: Kjetil Nordhus i Sørf er heller ikke fornøyd med kommunikasjonen fra Gallion. Foto: Lars Hoen

Kjetil Nordhus, daglig leder i Sørf, er like oppgitt som Karmakosmetix over informasjonsflyten fra Gallion.— Det virker som styremedlemmene ikke ser dette som en prioritert oppgave, og det ser ikke ut som de evner å gjøre noe for å forbedre kommunikasjonen. Vi har også strevd med å finne ut hva som skal til for at de skal kunne investere i musikkforetak. Da prosessen med Karmakosmetix startet i fjor, tenkte vi at dette kunne fungere som eksempel på hvordan det kan gjøres. Men nå forstår jeg at det har gått skikkelig dårlig, sier han.

Legger ned før tiden

Sørlandets etablererfond Gallion legges ned ett år før planlagt fordi Sørlandets Kompetansefond vil investere pengene sine på annen måte.

— Vi ønsker ikke å skyte inn de siste tre millionene i Gallion. Styret i Kompetansefondet mener det er bedre måter å investere disse midlene på enn gjennom denne typen fond. De vil heller investere dem direkte, sier daglig leder Peter Klemsdal i Sørlandets Kompetansefond. Det var Kompetansefondet, Cultiva og Agder Energi som startet Sørlandets etablererfond Gallion i 2007 da 22,5 millioner kroner ble satt av til formålet. Potten ble delt i tre. Først ble Gallion I opprettet og siden lukket da den første pengepotten var brukt opp, og høsten 2011 ble Gallion II opprettet med 9,5 millioner kroner i potten.

Det er ikke kjent hvor mye som er igjen av Gallion II-pengene, og styret i Gallion er i ferd med å bestemme seg hvordan og når fondet skal lukkes. Det påtenkte Gallion III blir det altså ikke noe av.

Det gjenstår ennå 4,5 millioner kroner av den opprinnelige potten på 22,5 millioner, og disse deles av Cultiva og Kompetansefondet. Agder Energis andel er brukt opp.

3 millioner kroner av disse pengene tilhører Sørlandets Kompetansefond, og disse ble det i november besluttet å bruke på annen måte.

— Det var meningen at Gallion skulle vært avviklet i 2014, men nå blir det avviklet i 2013 i stedet. Våre 1,5 millioner kroner går tilbake til hovedstolen i Cultiva, sier Cultiva-direktør Erling Valvik.