— Det har vært fantastisk. Siden første forestillingen i 1990 har vi solgt 1,3 millioner billetter. 24 år på rad har Kaptein Sabeltann vært en av de mest sette sommerforestillingene. Det har vært full fart og noen tøffe perioder, men summa summarum har det vært flest gode opplevelser, forteller Terje Formoe til Fædrelandsvennen.

Spenning og humor

Han er akkurat ferdig med et Kaptein Sabeltann-show i Kristiansand sentrum, der flere tusen møte opp for å feire sjørøverkapteinen.

Det hele begynte i 1989. Formoe ville skrive om det han selv likte som barn.— I 1989 var mye av det som ble laget til barn veldig snilt og idylliserende, men da jeg var barn, likte jeg spenning. Jeg leste Hardy-guttene og bøkene til Jack London.

Han tror at det er noe av grunnen til at Kaptein Sabeltann har blitt så populær.

— Jeg ville blande spenning og humor, Og så har jeg alltid hatt som et utgangspunkt at dett er noe som kan være en felles opplevelse for barn og voksne.

Reiste med «Sørlandet«

— Hva er ditt beste Sabeltannminne?

— Rundt 1995 var det en tøff periode da Kaptein Sabeltann-forestillingen ble flyttet til Østlandet. Vi fikk skoleskipet Sørlandet til å frakte oss dit, og så annonserte vi i VG når vi ville ankomme Aker Brygge. Da vi kom fram ventet 15.000 mennesker på oss. Den omfavnelsen fra publikum gjorde godt.

Maga Khan skal fly

I år blir det ny forestilling i Dyreparken som har premiere 7. juli. Formoe har skrevet om manuset, og har nå doblet budsjettet for spesialeffekter fra en million til to millioner kroner. En stor del av budsjettkaka skal gå med til å få Maga Khan til å fly over publikum.

— Vi har hentet inn et firma fra USA som er spesialister til å få mennesker til å fly, forteller Formoe.

Han gleder seg til årets forestillinger, og synes at det like spesielt hver gang han ser 2500 mennesker komme for å se Kaptein Sabeltann mørke sommerkvelder.

Ny film

I år kommer det også en helt fersk film, «Kaptein Sabeltann og skatten i Rama Lama».

Lørdag sto det i Dagens Næringsliv at dette er Norgeshistoriens dyreste barnefilm, med et budsjett 50 millioner kroner. Da en snutt fra filmen ble vist i Cannes, meldte over 70 land sin interesse. Men Formoe har store ambisjoner, og håper at filmen vil bli solgt til 100 land.

— Hvordan blir filmen?

— Målet er at den skal se dyrere ut. Vi har samlet noen av de beste skuespillerne foran kamera og noen av de beste folka til å ha bak kamera. Vi ser mer av hvordan Kaptein Sabeltann lever ute på det åpne hav, og derfor har vi med en ekte skute som vi har filmet med helikopter. Vi har filmet utenfor Cornwall, i Marokko og i Thailand.

I Norge har filmen premiere 26. september, men det vil være en gallapremiere i Oslo 19. september. og mest sannsynlig en egen gallapremiere i Kristiansand 20. september.