- Uavhengig om Ibsen og Hamsundagene vil være med på prosjektet eller ikke, har jeg lyst å starte en årlig, fast litteraturfest i Kristiansand, med fokus på poesi, litteratur, musikk og billedkunst. Jeg ser på kveldens diktopplesning som et slags første steg mot denne ideen, sier forfatter Cornelius Jakhelln.

Han håper at den yngre generasjonen vil få øynene opp for litteraturarrangementer.

- Det er ikke til å stikke under stol at ungdommer er fraværende på litteraturarrangementer i Kristiansand. Men det finnes en ny generasjon som brenner for kultur her i byen, bare se på arrangementet Skogsus. Ved å blande billedkunst, musikk og litteratur tror jeg at en slik fest kan appellere til de yngre, sier Jakhelln.

Fjelltekster fra Rondane

Onsdag kveld besøkte den vandrende poesifestivalen Tvisyn kunsthallen. De fikk æren av å være det første på programmet i Kristiansand under årets litteraturfestival. Forfatterne Mette Karlsvik og Endre Ruset fremførte poesi de skrev underveis, mens de vandret Rondane på langs tidligere i sommer. Jakhelln viste fram bilder fra turen, og delte tanker rundt opplevelsen.

- Tvisyn er sterkt inspirert av Aasmund Olavsson Vinje, som i 1860 skrev diktet «Ved Rondane». Måten han skildret naturen på, finner vi svært inspirerende. Han skapte jo begrepet tvisyn, som betyr et underfundig og filosofisk blikk på tilværelsen, sier Jakhelln.

Mette Karlsvik mener at turene har skapt et bånd mellom forfatterne.

- Vi skriver poesi sammen underveis, og har utviklet et slags søskenskap gjennom årene. Jeg opplever ofte en naturromantisk følelse på disse turene, og en mystisk følelse som ligger bak det vakre landskapet. Dette ender opp som poesi, sier forfatteren.

Tvisyn begynte som en fjellglad litteraturgjeng som vandret i Jotunheimen og Tafjordfjella. I 2012 ble Tvisyn en vandrende poesifestival som besøkte både Jostedalsbreen, Nigardsbreen og Fjærland. I 2013 gikk turen til Jomfruland og Kragerø Kunstforening, med et besøk på Oslo internasjonale poesifestival på høsten.

Fornøyd med dagen

Det var også duket for samtaler mellom Jakhelln og dirigent Rolf Gupta, hvor tematikken dreide seg om naturen i

Tvisyn2.JPG

musikken, og dens påvirkning på kunst. Morten Langeland fremførte også poesi fra sine egne turer. Festivalsjefen selv var svært fornøyd med kvelden, selv om det store tilskuertallet uteble.

- Vi synes hele opplegget er som et stunt. De dro på en krevende tur, og her er vi samlet i Kunsthallen for å se og høre hvordan de opplevde det. Vi vet jo at dette er for spesielt interesserte, så vi er fornøyd med at det kom rundt 30 tilskuere i dag, sier festivalsjef for Sørlandets Litteraturfestival, Ibsen og Hamsundagene, Torolf Kroglund.

Den armenske pianisten Mariam Kharatyan avsluttet kvelden på Kunsthallen med en 20-minutters pianokonsert.