Thom Hell er litt trøtt når han lander på Kjevik. Sønnen Miller på snart ett år vekket ham i femdraget. Han er i hjembyen Kristiansand for dagen for å promotere sin nye plate, "Six". Den ble spilt inn i lydstudioet til Morten Martens på Odderøya.

EP ble album

— Jeg hadde egentlig tenkt at det skulle bli en EP, men så ville plateselskapet at det skulle bli et album, forteller Thom Hell (Thomas Helland).

Gjesper litt, men kaffien gjør susen.

Det skulle ta to år, og et par turer til Odderøya, før "Six" ble ferdig sommeren 2013. Thom Hell og Morten Martens har gjort det meste selv.

— Men Olaf Olsen, trommisen i Bigbang, har spilte inn trommene hjemme hos seg og sendte det til oss. Det er skikkelig 2014, eller 2013 da, sier Thom Hell.

Se eksklusiv premiere på "So this Is Goodbye" til høyre.

Progrock

Ifølge artisten selv, er den nye plata mørkere enn de tidligere platene. Den bærer preg av progrock, men lyden av pop ligger til grunn.

Thom Hell trives aller best med å produsere sin egen musikk i studio. Foto: Jon Anders Skau

— Thomas har skrevet låtene, og så har jeg kommet med noen innspill, sier Morten Martens.- Vi har samarbeidet bra. Jeg liker veldig godt å få innspill. Fellesnevneren til meg og Morten er Beach Boys, supplerer Thom Hell.

Finpuss har de ikke vært så nøye med.

— Jeg liker at det ikke er helt perfekt. Det er for eksempel et par steder der jeg har spilt feil, men det gjør ikke noe. Det høres fint ut likevel.

Hyller platealbumet

Thom Hell har brutt med radioformatets standardlengder.

— Dette er en hyllest til platealbumet, der låtene bygger hverandre opp.

Han har bevisst latt tekstene være ukonkrete. Folk skal kunne lese gjennom linjene selv.

— Jeg har alltid fokusert på melodien først. Jeg er rake motsetningen av Maria Mena. Hun har like mye tekst i en sang som jeg har på en plate. Når jeg liker noe, så gjentar jeg det heller flere ganger.

Men det er ingen kritikk av Mena. Det er bare to ulike måter å håndtere tekst på, forsikrer han oss.

Vil spille i Kilden

I mars skal Thom Hell spille på Håndverkeren i Kristiansand. I tillegg blir det en høstturné, og noen festivalopptredener. Men det han har mest lyst til, det er å spille med Kristiansand symfoniorkester i Kilden. Forespørselen er sendt.

Thom Hells nye plate "Six" ble spilt inn i lydstudioet The Lodge på Odderøya. Her ser vi Thom Hell sammen med Morten Martens. Foto: Jon Anders Skau

— Nå har jeg holdt på såpass lenge, og jeg har mange ferdige, fine arrangementer. Musikken min er veldig melodiøs og lagd for strykere og blåsere. Det hadde vært veldig gøy å få til en slik konsert.

- Ikke naturlig

I mellomtiden får vi sett Thom Hell på tv, på "4-stjerners middag". Slike opptredener er både en viktig inntekts- og eksponeringskilde. Men det er ikke alltid like gøy med all oppmerksomheten kjendisstatusen medfører.

— Jeg er ikke veldig komfortabel med å stille opp i tv-programmer, eller bare det å gjøre intervjuer. Det er litt som å fly. Det er ikke naturlig, men jeg må jo gjøre det. Det hører med til jobben. Og så er det ofte mye gøyere å være med enn jeg hadde ventet. Etter hvert har jeg fått evnen til å le av ting i ettertid dersom jeg er med på noe jeg egentlig ikke synes er så gøy, eller dersom jeg spiller feil under en konsert.