"Gatescene" fra 1974 er det første bildet galleriet har av Nupen. På denne tiden var Nupen svært opptatt av politikk i sine arbeider. Foto: Torstein Øen
Kjell Nupen lagde flere bilder av Grønningen fyr i en serie som heter "Sentimental reise". Foto: Torstein Øen
I denne serien fra 80-tallet kommer Nupens blåfarge inn i bildet, i en serie med fosser. Foto: Torstein Øen
Denne serien heter "Monument". Nupen hentet inspirasjon fra det året han bodde i Italia. Foto: Torstein Øen
På 80-tallet startet Kjell Nupen å male ørner siden de var utrydningstruede i Europa. På 90-tallet tok han opp igjen denne serien. En av ørnene på bildet er alltid strøket over. Foto: Torstein Øen
Kjell Nupen jobbet også med en serie som heter "Emblem". Dette er et bilde fra denne serien, og er det største verket i utstillingen. Foto: Torstein Øen
Dette er noen av de siste arbeidene til Nupen, og eier ingen tittel. Det øverste bildet er en hyllest til Edvard Munch som malte månen og månelyset. Foto: Torstein Øen

— Kjell var 18 år da han hadde sin første salgsutstilling på Galleri Bi-Z. Jeg var 15 år og jobbet som pikkolo på Ernst. Etter utstillingen kom han til middag hos foreldrene mine, forteller Bernt Bisseth.

Kjell Nupen døde 12. mars i år. Foto: Siv Dolmen

I år er det 40 år siden Kjell Nupens første utstilling på Galleri Bi-Z. Siden ble det mange flere. 12. mars 2014 døde Kjell Nupen etter at han ble diagnostisert med kreft desember 2013. ## 200 grafiske arbeider

Utstillingen som åpner torsdag kveld på Galleri Bi-Z, er den første på Sørlandet etter hans bortgang. Kjell Nupens familie er informert om utstillingen, men vil ikke være til stede på åpningen.

Tirsdag formiddag er Bernt Bisseth nesten ferdig med å henge opp de 200 grafiske arbeidene av Kjell Nupen.

— Har dere merket mye interesse?

— Masse. Over 20.000 har vært inne på nettsiden vår. Det er helt spesielt. Dette er vår største satsing i høst, og det blir nok årets kunsthappening her i sør. Det blir kø ut døra.

Hedrer Nupen

Med utstillingen ønsker han å hedre Kjell Nupens 40 år som kunstner, og galleriet har i flere år samlet inn bilder til denne anledningen. Prisene på bildene varierer fra 9.000 for de minste til 65.000 for de største. De er rammet inn med et spesielt glass som gir mindre gjenskinn, og som bevarer fargene bedre.

— Kjell var opptatt av hvordan bildene skulle presenteres, sier Bisseth.

"Gatescene" fra 1974 er det første bildet galleriet har av Nupen. På denne tiden var Nupen svært opptatt av politikk i sine arbeider. Foto: Torstein Øen

Utstillingen er sortert kronologisk. Det tidligste bildet er fra 1974, og heter «Gatescene.«— På 70-tallet var han veldig opptatt av politikk, og det som skjedde i Europa. På dette bildet ser du for eksempel antydning til skytevåpen.

Utrydningstruede ørner

Utover 80-tallet forsvinner det politiske elementet gradvis, og koloristen Nupen kommer fram med sin karakteristiske blåfarge. Men det politiske er ikke helt borte.

— På 80-tallet holdt ørnene på å bli utryddet i Europa, og han lagde en serie med ørner. Disse kom han tilbake til 90-tallet. Da er alltid en av ørnene på bildet streket over på en eller annen måte.

På 80-tallet startet Kjell Nupen å male ørner siden de var utrydningstruede i Europa. På 90-tallet tok han opp igjen denne serien. En av ørnene på bildet er alltid strøket over. Foto: Torstein Øen

Mens de første bildene på 70-tallet ble trykt på Myren Gård, fikk Kjell Nupen etter hvert tilgang til et av de eldste trykkeriene i Paris, Atelier Clot, Bramsen et Georges.

— Han var et geni

— Det er vanlig å ha med seg en gave til trykkeriene, og i Paris var de veldig glade i laks, så Kjell hadde med sen røkelaks fra Kristiansand. Etter at de hadde spist laksen, la de den på en stein, og laget et litografi, forteller Bisseth og viser fram resultatet «Laxografi».

Dette er noen av de siste arbeidene til Nupen, og eier ingen tittel. Det øverste bildet er en hyllest til Edvard Munch som malte månen og månelyset. Foto: Torstein Øen

På veggene i galleriet henger det flere serier. Blant andre «Emblem» inspirert av rosemaling og «Sentimental reise» med bilder fra Grønningen fyr. Noen av de største bildene er også av de siste Nupen lagde, i hans klassiske farger, blått, gult og svart.— Kjell Nupen var den største kunstneren i sin tid i Skandinavia, og han har satt dype spor etter seg her på Sørlandet. Han var på en evig leit etter det perfekte bildet, men på den veien ble det til utrolig mange flotte bilder. Han er en av de mest hardtarbeidende kunstnerne jeg har kjent. Han var et geni, sier Bernt Bisseth.

Utstillingen på Galleri Bi-Z skal stå fram til 16. november.

Stor interesse i Stavanger

I mai åpnet den første salgsutstillingen med Nupen-verk etter hans død i Stavanger. På Kunstgalleriet i Stavanger ble det stilt ut 19 malerier, 13 grafiske verk og to krukker fra 1995–2012.

— Dette var ikke en utstilling i samarbeid med familien, men gjennom en dansk kunstsamler, sier Elin Halvorsen som driver Kunstgalleriet sammen med sin mann.Nesten alle verkene ble solgt, men Halvorsen vil ikke kommentere prisen.

— Det gikk veldig bra, og det var for det meste privatpersoner fra distriktet som kjøpte. Nupen er en stor kunstner i Skandinavisk kunstliv, og det var kjekt å vise fram mangfoldet av det han har produsert.

- Øker prisen på Nupens kunst etter hans død?

— Det har skjedd med de fleste kunstnere som har oppnådd et visst nivå, og det skulle bare mangle om det ikke gjaldt Nupen også. Det er bare slik markedet er.