KRISTIANSAND: Nå lanseres tredje bind i bokserien «Mitt kjære Kristiansand», der forskjellige mennesker skriver om sin oppvekst. Denne gang er det 12 nye fortellinger, og i går hadde redaktør Alf Kjetil Igland samlet ti av bidragsyterne til en tilstelning i Birtings bokhandel. Aktiviteter som fremmet en smule dannelse er tittelen på årets utgivelse, et sitat fra Inger Elisabeth Sagedals historie fra Kongsgård.

Igland, som er instituttleder ved UiA og for øvrig bokanmelder i Fædrelandsvennen, sa at vi i dag kanskje ikke tror hvor verdifullt det er å samle slike historier. For en gang i fremtiden skal historien om vår tid skrives og gjenskrives. Da vil disse bidragene gi et grunnlag for å fortolke vår tid.

Spenn på 50 år

Det er ca. 50 års aldersforskjell på bidragsyterne. Eldst er Brynjulf Evensen, født 1930, som skriver om sin oppvekst på Enrum og Klappane. Et bilde av han og hans familie fra 1954 pryder bokas forside. Yngst er Elisabeth Andersen, født 1979, som skriver om hvordan det var å være ung på Mosby: «Saken er at Mosby er et sted man kjører forbi på vei til Vennesla. Slik sett var oppvekststedet mitt å sammenligne med melkeramper på bygda».

Skolelag

Flere av årets bidragsytere forteller fra byens kristne miljøer. Emil Otto Syvertsen, født i 1948, lektor og anmelder på Fædrelandsvennens kultursider, gir et kritisk innblikk i skolelagsmiljøet. «Jo da, vi visste godt hva lykken var i livet. I dag fortoner det seg grenseløst hovmodig», skriver han.

Sogneprest Arnfinn Torjussen, født 1944, med oppvekst rundt Bibelklassen på Lund, dveler mest med det positive. Det var aldri noen motsetning mellom det å ha det gøy og det alvor dette miljøet bar preg av, skriver han. Fra hans artiumskull var det fem som ble prester, en ble sågar biskop.

Svenn Jørgen Sørensen, født 1956, skrev på 70-tallet en særoppgave om ungdomsarbeidet i Grim menighet. Deler av den er tatt med i den nye boka, og i tillegg har han skrevet hvordan han ser på denne tiden mer enn 30 år senere. Sørensen som siden har jobbet innenfor kirken eller kristent organisasjonsliv, skriver at flere kan nok i dag ha problemer med å se tilbake på dette arbeidet og denne tiden som så veldig positiv, og ta avstand fra det de var med på i sin ungdom i Grim menighet.

«Jeg ville nok ikke være med å drive ungdomsarbeid i dag etter samme malen som jeg opplevde i egen ungdom. Det viktige er å spørre hvordan kirkene kan møte dagens unge», avslutter han.

Berømt far

Ellers forteller Elin Gerrard, født 1941, fra barndommen i Setesdalsveien og Gamle Hellesund. På flere familiebilder er hun fotografert sammen med sin berømte far, Julius Hougen, selve radiostemmen på Sørlandet i gamle dager. Vidar Jacob, født 1949, forteller om livet på Lysbadklinikken i Tollbodgaten, Helge Lindeberg Grindheim, født 1948, skriver om sin bokhandlerfamilie og Jan-Henrik Christiansen, født 1938, forteller fra barndommen i bryggeriets hage. Asbjørn Arntsen, født 1949, skriver om Kristiansand Stadion og Inger Elisabeth Sagedal, født 1965, om søndagsskole, pianoundervisning og virksomheten i koret Schola Cantorum. Og som i tidligere bøker bidrar forfatterne med mange privatbilder.