– Politiet kan vanskelig se at vi kan få denne saken tilstrekkelig opplyst med mindre de tre siktede møter, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Derfor vil påtalemyndigheten kreve at både Amy Winehouse (bildet), hennes ektemann Blake Fielder-Civil, og soulkjendisens frisør forklarer seg for dommerne i Gulating.

Lagmannsretten skal ta stilling til om Winehouse og de to andre ikke forsto hva de gjorde da de vedtok forelegg på 500 euro – om lag 4000 kroner – for bruk og besittelse av narkotika i Bergen.

Visum til USA Amy Winehouse sin forsvarer i Bergen, Ole Kvelstad, har tidligere bedt statsadvokat Jarle Golten Smørdal oppheve forelegget – uten hell.

Forsvareren hevder politiet ikke forklarte London-artisten hva hun signerte på, da hun godtok forelegget etter en natt i politiets varetekt i oktober.

– Å vedta dette forelegget kan få store konsekvenser for hennes muligheter for innreise til USA. Det viser at hun aldri ville ha vedtatt forelegget dersom politiet hadde forklart skikkelig hva hun skrev under på, sa Kvelstad til BT 1. november.

Siden den gang har Winehouse fått innvilget visum til USA, men ifølge forsvareren får ikke det noen konsekvenser for rettsprosessen som er satt i gang i Bergen.

– Vi forholder oss til at saken er henvist til retten. Saken går sin gang, sier Kvelstad.

– Hun ble pågrepet ruset, med narkotika på hotellrommet. Hva er det dere håper å oppnå med denne prosessen?

– Jeg kan ikke gå inn i realitetene i saken, sier Kvelstad.

Tapet over røykvarsleren Selv om Winehouse skulle vinne frem i Gulating, er hun neppe ferdig med norsk rettsvesen. Lagmannsretten skal nemlig bare avgjøre om Winehouse skjønte hva hun gjorde da hun vedtok forelegget.

Hvis de tre fagdommerne opphever vedtaket, vil politiet fortsatt kreve at Winehouse gjør opp for seg.

– Hvis hun da velger å ikke vedta forelegget, blir saken sendt til Bergen tingrett som en vanlig straffesak, sier politiadvokat Christoffersen.

Det var 18. oktober i år, kvelden før Winehouse skulle spille i Grieghallen, at politiet fikk tips om marihuanarøyking på soul-stjernens rom på Hotell Norge.

Politifolkene som kom til stedet fant Winehouse, mannen hennes og artistens frisør tydelig ruset. Røykvarsleren var tapet over, og i rommet fant politifolkene syv gram marihuana.

I avhør har Winehouse forklart at narkotikaen tilhørte frisøren. Hun nektet derfor straffskyld for å ha oppbevart marihuanaen, men vedtok likevel forelegget for bruk og besittelse.

Forsvareren har klaget på politiets fremgangsmåte i saken, og hevder Winehouse ikke fikk tilstrekkelig tilgang til advokat og tolk.