Med «Monstertorsdag» viser Arild Østin Ommundsen at han virkelig har vokst, og modnet til et menneske som har noe å fortelle. Et menneske som ser dybden i hverdagen, som ser det store i det lille. Han evner å gå kirurgisk inn i hverdagen, ha medlidenhet med mennesker, og samtidig besitte en humoristisk nærhet til det hverdagslige.

Dette makter han å gi kunstnerisk uttrykk for gjennom et avklaret og rent billedspråk.

I det ytre dreier det seg om surfing, å mestre høye bølger, og handlingen er lagt til et surfemiljø i og omkring Stavanger.

En trekant er i sentrum: Karen, gravid og nygift med den tilsynelatende meget solide Trond, pluss den tilsynelatende retningsløse Even. Even er bestevenn med Trond og han elsker Karen betingelsesløst.

Trond er en dyktig surfer. Mens Trond er bortreist for en lang periode, begynner Even å surfe. Og han kommer tett på Karen.

Men bak det tilsynelatende lettvinte livet, sjargongen, humoren og hverdagsbanalitetene, handler dette faktisk om Kjærligheten, om å ta valg og ansvar, og om hva vi gjør med våre liv.

Gjennom sin klare og ubesværede regikunst og sitt poengterte manus, makter regissør Ommundsen å si noe vettugt og vesentlig om dette. Resultatet er blitt dypt alvor filtrert gjennom det hverdagssleivete.

For å få dette så nært og klart og troverdig frem som han har gjort, må han ha med seg gode skuespillere. Og alle spiller med varme, overskudd og disiplin.

«Mongoland» var en skisse — dette er et kunstverk!

(PS: Filmen er tekstet til bokmål. To biroller taler dansk, en rolle snakker Oslo-dialekt, resten et sjargongpreget «stavangersk». Er denne tekstingen et utslag av dumhet eller «Oslo 3»-arroganse, eller er den virkelig påkrevet?)

Monstertorsdag

Norge 2004

Regi: Arild Østin Ommundsen

Manus: Gro Elin Hjelle

og Arild Østin Ommundsen

Skuespillere: Vegar Hoel, Andreas Cappelen, Silje Salomonsen, Kim Bodnia, Christian Skolmen, Iben Hjejle