BOK

Kjøttsøvn

Forfatter: Marianne Røise Kielland

Roman

Forlag: Aschehoug

En bok som verken språklig eller innholdsmessig byr på godbiter.

Hovedpersonene er Nina fra Kolbotn, hun har for tiden en fast kjæreste, men lever et uryddig liv med mye alkohol og festing. Remi bor landlig på Hov i Land ved Randsfjorden, er relativt fornøyd i sin enkle verden, og føler seg som en konge når han ragger rundt i den utstafferte bilen sin.

Peer kommer fra Oslos vestkant, men deler nå leilighet på Grønland med en barndomsvenn. Ingen av de tre kjenner hverandre fra før, men tilfeldighetene fører dem sammen mot en dramatisk avslutning.

Selv om forfatteren nå og da serverer noen slående og komiske iakttakelser, byr beretningen verken på språklige eller innholdsmessige godbiter av betydning. Det som ikke er morsomt er at hun lar enkelte av romanfigurene gjøre seg lystig på bekostning av tidligere tabubelagte emner som dødsannonser, mongolisme, m.m., noe som antakelig vil støte en gjennomsnittsleser med normal etisk holdning.

Det er mulig at Røise Kielland har gitt et sannferdig bilde av dagens unge menneskers levesett og holdninger i visse miljøer. Men opplegget kan også virke som et forsøk på å provosere ved å bryte grenser og forkaste gamle normer for å oppnå originalitet. Uansett anstrengelsene; stoffet fenger ikke.

Hannelore W. Langstrøm