Boken vil forklare barn hva voksne gjør på jobb. Det som er så viktig at de må være borte fra barna hele dagen. Gjennom boken får vi innblikk i vanlige yrker som lege, bonde og frisør. Vi blir fortalt om spennende yrker som brannmann og oppfinner og mer uvanlige yrker som komponist og paleontolog. Sistnevnte vet de fleste 8-åringer mer om enn voksne. Sånn sett kan også voksne lære noe av boken.

Hvert kapittel omhandler et yrke og en vanlig arbeidsdag. Dette fortelles gjennom tekst, fotografier og morsomme tegninger. Hvert kapittel avsluttes med en helside med fakta. For eksempel: Rådgiveren i boka jobber med forsikring. Faktaarket forteller bl.a. om forskjellen på livsforsikring og skadeforsikring, når det første forsikringsselskapet ble dannet, hva sparing, garanti og premie er.

Det unike med boken er at den bruker flere virkemidler til å formidle voksnes arbeidsdag. Siste kapittel bruker de fire personene bak boken til å forklare hva deres jobber består i. At her fins både fotografier og tegninger er et stort pluss med boken. Det er gjort spennende og kloke valg av yrker. Bokens styrke er nettopp valg av yrkene. Det som står om hvert yrke er både relevant og interessant. Teksten er skrevet som en dialog mellom en voksen og et barn, et grep som fungerer fint.

Det mest negative med boken er at den fremstår noe uoversiktlig fordi den grafiske profilen nærmest blir for kul. Det gjør at en blir fristet til å hoppe fram og tilbake i boken og dermed mister tråden og etter hvert oppmerksomheten. Boken egner seg dårlig som høytlesning. Boken passer best for barn fra ti år og oppover, og mange av disse har allerede vært med mor og/eller far på jobb og er neppe så uvitende som vi tror. Men foreldre flest har en jobb, og boken passer bra som oppslagsverk for å gi barn innblikk i hverdagen til andre voksne.

Cheryl Macdonald

Flott faktabok for barn

BOK

Bli med oss på jobben!

Forfatter: Aina Gerner-Mathisen

Illustratør: Hege Fraser

Fotograf: Vera S. Graasten Holt

Grafisk designer: Susan Fraser

Forlag: Cappelen