Det fremsies flere replikker med lange virkninger og ekko. Som denne: «Politiske journalister og politikere har samme arbeidsplass og de tilhører det samme samfunnssjiktet. De klør hverandre på ryggen og inngår avtaler. Det er jo som om en fotballdommer som skal dømme en Brasil-kamp, kvelden før kampen er ute til middag sammen med Brasils spillere».

Handlingsmessige grep, virkemidler og vilje er blåst ut av de hverdagslige dimensjoner, det er jo en thriller. Likevel forstår man: Dette kan skje, om de rette premisser og personer er til stede i en gal situasjon. Eller omvendt.

Det dreier seg om løgn og fortielser av stor og dyp karakter i forbindelse med en intens maktkamp etter at en statsministerkandidat blir drept i en bilulykke ni dager før valget.

Filmen har ikke én overflødig bevegelse, ikke ett ord for mye — alt er presist, poengtert, logisk, i skarp vinkel, holdt i kjølige grå og blå toner. Og med skuespillere som alle kjenner sin plass og sin form.

Igjen: Glimrende - viktig, vesentlig og svært engasjerende!

Kongekabalen:

Danmark 2004

Regi: Nikolaj Arcel

Manus: Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterbeth

Skuespillere: Anders W. Berthelsen, Søren Pilmark, Nastsja Arcel, Nicolas Bro, Lars Mikkelsen, Ulf Pilgaard, Lars Brygmann