KRISTIANSAND: Nå kommer den, storfilmen om Howard Hughes, den eksentriske industrimagnaten og pioneren innen luftfart og film. The Aviator ble nylig nominert til hele 11 Oscar-priser, blant annet for beste mannlige hovedrolle. Den spilles av Leonardo DiCaprio, og dette er hans andre store rolle under regissør Martin Scorsese. Forrige gang var det i Gangs of New York. Filmen har for øvrig et helt stjernelag av andre skuespillere: Cate Blanchett, John C. Reilly, Alec Baldwin, Kate Beckinsale og Jude Law. Popstjernen Gwen Stefani fra det nå oppløste bandet No Doubt, debuterer her som skuespiller — i rollen som filmstjernen Jean Harlow.

Den kjente britiske regissøren Mike Leigh har laget Vera Drakes hemmelighet, og hun som har hovedrollen, Imelda Staunton, er Oscar-nominert for den. Filmen har også fått Oscar-nominasjon for beste originalmanus. Handlingen er lagt til et arbeiderstrøk i Nord-London i 1950-årene. Der bor Vera Drake som har mann og to voksne barn, og som arbeider som vaskehjelp og hjemmehjelp. Men ikke alle vet at hun er den som fremprovoserer aborter når unge kvinner ikke ser noen mulighet til å fø på et nytt barn.

Nok en Oscar-aktuell film: Lemony Snicket: En serie uheldige hendelser fikk fire nominasjoner, blant annet for kostymedesign og musikk. Filmen bygger på en stor internasjonal barneboksuksess, og bøkene om skurken Grev Olaf og tre foreldreløse barn er også oversatt til norsk. Jim Carrey er skurken med de fikse forkledninger, og ellers medvirker Meryl Streep.

Richard Gere, Jennifer Lopez og Susan Sarandon har de bærende rollene i den amerikanske feel-good-filmen Skal vi danse? Den er basert på en japansk suksessfilm med samme navn, og her er Gere en advokat, en stillfarende arbeidsnarkoman som har fått følelsen av at noe mangler i livet. Plutselig begynner han på danseskole uten at kone og barn får vite det.

Noe helt annet er amerikanske The Forgotten. Her har Julianne Moore hovedrollen i en psykologisk thriller. Mens hun sørger over sitt avdøde barn, påstår hennes psykiater at hun bare lider av vrangforestillinger - hun har jo aldri hatt barn. Og alle spor etter barnet er plutselig borte.

Den sjette og siste norgespremieren er den norske dokumentarfilmen 100 % menneske som ble omtalt på Fædrelandsvennens kultursider i går. Den forteller historien om gutten Morten fra Egersund som skiftet kjønn og ble til Monica.

DVD-TIPS

Nå er det like før norske Ikke naken foreligger som leiefilm. Dette er familiefilmen som ble tatt opp på Lista, der det blant annet dreier seg om ungdomsforelskelser. Hovedpersonen er 12-årige Selma, spilt av Julia Krohn, som har bestemt seg for aldri å bli forelsket. I voksenroller finner vi Reidar og Kim Sørensen, Andrine Sæter og Ane Dahl Torp. Regissør Torun Lian har også skrevet boken som filmen bygger på. Fædrelandsvennens Knut Holt slo til med terningkast fem.

Om noen dager skulle det også være mulig å leie Alien vs. Predator, der to av Hollywoods verste og svært kjente monstre møtes i samme film. Knut Holt var slett ikke negativ til denne og landet på terningkast fire.