Dead or Alive-serien befinner seg i en genre med hard konkurranse. Når man skal måle seg med spill som Soul Calibur og Tekken, skal det godt gjøres å komme seirende ut. Men ikke desto mindre, utvikleren Tecmo har ikke gitt seg, og den ti år gamle spillserien kommer nå i ny utgave. Dead or Alive Ultimate er egentlig to spill, en ny (Ultimate) versjon av Dead or Alive 2, og av en eller annen grunn, det originale Dead or Alive. Det siste virker egentlig bare som et kuriosum for ihuga tilhengere av genren som gjerne vil spille det opprinnelige spillet på Xboxen.

Ultimate-versjonen er en helt annen historie. Tecmo har videreutviklet Dead or Alive 3, som ved lanseringen var utstillingsvinduet for hva Xbox hadde å tilby på grafikkfronten. Grafikken er med andre ord helt strålende. Omgivelsene du slåss i slår det meste, og kontrollen av figurene er enda mer finslepen enn tidligere. Seriens varemerke er fremdeles at du kan parere nesten alle angrepene til motstanderen med spesielle motangrep som gjør tilsvarende skade som det opprinnelige angrepet var ment å skulle gjøre. Ikke enkelt å mestre, men du verden så tilfredsstillende det er å måke til kompisen din når han tror han har fått inn en fulltreffer.

Hvis du velger å spille mot maskinen, er spillet kanskje ikke det aller mest imponerende i genren. Spiller du på lavt nivå, er det bare å klaske til motstanderne til de detter i bakken. Skrur du opp vanskelighetsgraden, reagerer motstanderen stadig raskere, og på det vanskeligste reagerer motstanderen så raskt at det er umulig å følge med.

Men spill som dette skal spilles mot andre levende motstandere, og den store nyheten i Ultimate er at du kan spille på nettet med Xbox Live. Du har de vanlige valgmulighetene som Quick Match og Optimatch, men du kan også i stor grad konfigurere spillet som du vil selv. Alle som har spilt spill av denne typen vet hvor forsmedelig det føles å få bank gang på gang av motstandere som er bedre, så for at alle skal kunne finne spillere de har en sjanse mot, har man lagt inn et rankingsystem. Du begynner på C, og går enten oppover eller nedover på skalaen, alt ettersom hvordan det går i kampene du spiller.

Dead or Alive Ultimate er det beste spillet i serien så langt, og anbefales for alle som er ute etter mer slåssing med spektakulære moves.

Spillet er tilgjengelig i butikkene fra 18. februar.

TORE SAND/aftenposten/fædrelandsvennen

Dead or Alive Ultimate Tecmo

Genre: Slåssing

Alder 16+

Plattformer: Xbox