Dylan får Nobels litteraturpris for å ha skapt nye poetiske uttrykk innenfor amerikansk sangtradisjon, opplyser Sara Danius fra Svenska Akademien i Börshuset i Stockholm da hun kunngjorde prisvinneren.

Bob Dylan opptrer i Wiltern Theatre i Los Angeles 5. mai 2004. Foto: Rob Galbraith / Reuters / NTB scanpix Foto: ROBERT GALBRAITH / X90034

Prisvinneren får ta imot nobelprisen i Stockholms konserthus 10. desember.

Bob Dylan ble første gang offisielt nominert til den høythengende nobelprisen i litteratur i 1997, og har siden blitt renominert hvert år.

Valget av rockpoeten i år kom imidlertid svært overraskende fra Svenska Akademien. Kunngjøringen av prisvinneren ble i år én uke forsinket, noe som førte til rykter om at det var stor uenighet innen Svenska Akademien. Det er også blitt spekulert på om vinneren kunnen være politisk kontroversiell.

Bob Dylan har i mange år vært nevnt som mulig kandidat, men få har ansett ham som en seriøs kandidat til nobelprisen i litteratur.

Blant de heteste tipsene i år var den syriske poeten Adonis og den kenyanske forfatteren Ngugi wa Thiong'o. Begge har også vært blant favorittene tidligere år. Også norske Jon Fosse har vært nevnt i spekulasjonene.

Akademiet utarbeider vanligvis en liste over mulige vinnere i februar. Denne reduseres til en hemmelig liste med kun fem navn i mai. Først i oktober blir den endelige avgjørelsen tatt. (©NTB)