KRISTIANSAND: — Vi prøver å forhindre at den norske kulturen blir glemt. Det er mange barn i dag som nesten aldri har hørt et gammelt norsk folkeeventyr, og det synes vi er dumt. Dette er en viktig del av vår historie, kultur og tradisjon, sier gitarist i Faanefjell, Kim-Arly Karlsen.

Ikke bare sort og skummelt

Svart metall, eller ”black metal” har rykte på seg for å være både skummelt og til tider anti-religiøst. Dette imaget ønsker ikke gutta i Faanefjell å støtte opp under, og de understreker at de er et band uavhengige av religiøs overbevisning. De bruker norsk historie, gammel overtro, kampen mellom mennesker og troll og gamle eventyr som inspirasjon for musikken de lager. Men kanskje på en litt annen måte enn mange andre band.

— Vi er ikke et ”tulleband”, men vi er heller ikke redde for å ha en humoristisk undertone med det vi gjør. Det kommer jo litt naturlig når vi skriver om troll. Vi bruker norske tradisjonsinstrumenter og eventyr som utgangspunkt for låtene våre, forteller gitaristen.

Ferskt band

Kim-Arly Karlsen, Kjell Nygaard, Benjamin Isar Jørgensen, David Olsen og Markus Billington er femspannet som lørdag kveld skal vekke trollene til live med releasekonsert på Hjørnet. Faanefjell har nettopp gjort ferdig sin første plate ”Trollmarsj”, som er gitt ut på det lokale plateselskapet Mayhem Music, og de har bare spilt sammen live én gang før. Debuten hadde de på Southern Discomfor-festivalen her i Kristiansand i høst.

Faanefjell lover et sceneshow som står til musikken. Med fast sminkør, gamle vadmelsklær og med fullt trollutstyr, entrer de scenen på Hjørnet. Gutten er klare for verden, og gitaristen avslører at de allerede planlegger spillejobber i utlandet. Men lørdag kveld er viet lokale tilhørere og plateslipp. De lover også noen overraskelseselementer.