— Det er en drilløvelse å utvikle helt nye karakterer, men det er også mer motiverende enn å resirkulere gamle figurer, konstaterer Espen Eckbo få dager før hans nye «dokumentarserie» «Tett på tre» har premiere på TV2. Verken den evige ungkar Asbjørn Brekke, paranoide Rhino Thue eller fjortisen Ove Hoff er å se i hans nye komiserie. De er blitt erstattet med 12 flunkende nye personligheter som skal fylle seks episoder. Hver onsdag møter seerne tre karakterer, deriblant 84 år gamle Lauritz som skal bli samboer for første gang og Ingar som venter på sin forlovede fra Filipinene.

Ingen kvinner

— Å finne på historier eller figurer er en altoppslukende prossess. Det tar mye energi og fokus. Det er ingen rutine i hva som kommer først. Når det gjelder Lauritz hadde jeg lyst å prøve å spille en gammel mann for første gang. Dermed lagde vi en karakter og en historie ut fra det, forklarer Eckbo.

Til tross for et dusin nye karakterer, har Eckbo ikke funnet plass til noen kvinner i «Tett på tre». Sånn bør det være, mener skaperen selv.

— Det å påstå at jeg skulle være kvinne blir antrengt. Jeg har fortsatt mer enn nok å ta av på mannsiden. Hvis jeg skulle gjort en kvinnelig karakter, måtte det være en kvinne med overvekt av mannlige hormoner. Dessuten gjør Robert Stoltenberg dameskikkelser mye bedre enn meg.

- Har du aldri spilt kvinne tidligere?

— Jo, da jeg var «gjest» på «Tonight med Timothy Dahle» spilte jeg en pakistansk kvinne og jeg tok meg egentlig ganske bra ut.

Har ikke belegg for å ta æren alene

Espen Eckbo innser at det kan være farlig terreng å komme med en tv-serie der seerne ikke får et langvarig forhold til de komiske karaktererne. Likevel ble det utgangspunktet for «Tett på tre» etter å ha blitt inspirert av NRKs portrettserie på 90-tallet: «U: Trippel».

— Jeg har helt moderate forventninger til seertall. Målsetningen med «Tett på tre» har vært å utvikle seg kreativt. Å lage nye figurer som er heltstøpte. Det å fortelle historier i tre akter er et fag jeg aldri har tatt så alvorlig tidligere. Det har vært et faglig kick å lage denne serien takket være Aleksander Herresthal som har regi, i tillegg til å være med å utvikle historiene.

I «Tett på tre» har ikke Eckbo med seg sine tidligere kompanjonger som Kristian Ødegaard og Henrik Elvestad. Likevel presiseres det at han slettes ikke har laget tv-serien alene.

— Det hadde jeg aldri klart! Å lage tv-program er en teamøvelse. Kjemien denne gang med Herresthal og Trine Stubberud (produksjonsleder, journ.anm.) funka som ei kule, utbryter Eckbo og legger til:

— Alle har jobbet døgnet rundt med denne serien, så jeg er redd for å ta æren alene. Det har jeg ikke belegg for.

- Manusarbeid er kjedelig

Kjærlighet, samliv, vennskap, familie og døden er blant temaene som taes opp i «Tett på tre» og det er sistnevnte Espen Eckbo har best i minnet.

– Å lage humor om noe som handler om døden er gøy å prøve. Jo mer svulstige temaene er, jo lettere er det å skrive historiene, konkluderer 35-åringen som likevel har et anstrengt forhold til manusarbeid.

– Manusskriving er en langdrygd kjedelig prosess som tar fokus. Det er så mye motstand underveis. Det er ordentlig tungt.

– Er du ikke disiplinert nok?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg er veldig glad i å dyrke skrivesperren. Terskelen for å gjøre noe annet er veldig lav.

Jobbet først med jussprogram

Da Eckbo & co jobbet med julekalendersuksessen «Nissene på låven» var episodene så vidt ferdig klippet før de ble sendt på lufta. Men Eckbo føler ikke at han jobber mer strukturert nå, sju år og en drøss med erfaringer senere.

– Jeg har hatt mye pes på meg for å ha manus klart før tida, men alle fristene sprekker med glans. Det er ikke fordi jeg er lat, men det bare blir sånn. Jeg skjønner ikke helt hvorfor. Det er som å levere hovedfagsoppgave: Man vil alltid utnytte tiden man har til å heve kvaliteten noen hakk.

Før «Tett på tre» ble født for ett år siden, arbeidet Eckbo med et helt annet konsept: Et underholdningsprogram om lov og rett. Selv er han en halvstudert jurist og skulle endelig bruke utdannelsen til noe. Slik ble det ikke.

– Vi jobbet med jussprogrammet i seks måneder før det endte i dass. Jeg var ikke samfunnsengasjert nok til å finne de gode vinklingene, hevder Eckbo.

«Tett på tre» har premiere på TV2 onsdag 22. oktober kl 22.30.