– Navnet på plata passer veldig godt til meg som person, i tillegg til at jeg er veldig glad i den sangen, sier Erlend Bratland (nå 17) på bursdagen sin.

Hans debutplate har solgt 22.000 i forhåndssalg og har dermed allerede solgt til gull.

– Det er helt sykt! Jeg fikk gulltrofeet i dag. Det er veldig gøy at folk er så interessert. Jeg hadde forventa at den solgte litt, men det er jo bare snakk om timer siden den kom ut, gliser Bratland stolt.

Fargefull debutant

Vi møter Bratland på samme dag som han blir 17, samme dag som plata hans slipper og samme dag som den selger til gull.

– Etterpå skal vi ut og spise, men det blir rolig i dag, forteller Bratland om feiringen.

– Er det ikke kjedelig å bruke bursdagen på platelansering?

– Nei, ikke i det hele tatt. Bursdag har jeg hatt 17 ganger og det er mye mer interessant å bruke tid på plateslipp og snakke med presse.

«True colors» inneholder en miks av nyskrevet materiale, i tillegg til coverlåter. Da vi møter Bratland er han enda mer fargerik enn vi har sett han tidligere.

– Tror du folk automatisk vil tenke på din stil når man hører platenavnet?

– Det er jo meg. Jeg er jo sånn. Det er ikke noe å tenke på og det plager meg ikke i det hele tatt, konkluderer Bratland.

Ville ære favorittsangene

Grunnen til at Bratland valgte komboen nytt materiale/coverlåter er denne:

– Jeg ville ikke komme med en plate der alt var nytt. Det er litt «risky». Og jeg ville også ære de sangene jeg liker godt. Folk har bare hørt cover av meg tidligere og det gjør meg ingenting å synge coverlåter, erklærer han.

De nye låtene på «True colors» er det ikke Bratland selv som har skrevet. Likevel legger han til at han småpludrer med låtskriving hjemme.

– Jeg er ikke helt klar for å gi ut mine låter ennå, men det kan sikkert komme i framtiden. Jeg har skrevet tekster siden jeg var 12 år og det begynte med mye dikt.

«Bare Erlend»

Etter Bratland vant 500.000 kroner og et stipend på 150.000 da han gikk til topps i «Norske talenter» har det bare ballet på seg for den unge haugesundsgutten som fikk platekontrakt med Sony BMG. Men Bratland tror ikke publikum lengre tenker på han som «Norske talenter-Erlend».

– Jeg syns ikke jeg har fått det tilnavnet. Det er bare «Erlend Bratland» og det er jeg veldig glad for.

Snart er TV2 i gang med en ny auditionrunde av «Norske talenter». Bratland regner nok med han vil se på programmet til våren.

– Personlig mener jeg at jeg er lille Erlend fra Haugesund. Det er veldig tøft å gå på audition og jeg vil ikke stille meg noe høyere enn de deltakerne, hevder han.

Spiller ikke instrumenter

Det var i januar at Erlend Bratland sjarmerte fletta av dommerne i «Norske talenter» for første gang. Og Bratland hadde ikke trodd at han skulle være der han er i dag for ti måneder siden.

– Nei, virkelig ikke. Jeg hadde veldig lave forventninger da jeg ble med og trodde ikke at jeg skulle vinne før i semifinalen da jeg øynet et lite håp. Da fant jeg ut at det var mange som likte meg og stemte på meg.

Selv om gutten med den store stemmen har alt man kan trenge i halsen, røper han at sitt musikalske talent slutter der. Bratland kan nemlig ikke spille på noen instrumenter.

– Jeg prøvde meg på gitar, men jeg hadde verken tålmodighet eller tid på det tidspunktet. Kanskje jeg skal ta det opp igjen, funderer han høylytt.

– Får du tid nå da?

– Nei, kanskje ikke. Men jeg går jo ikke på skole mer og har dermed litt mer fri på dagen.

Sjenert

Erlend Bratland beskriver seg som sjenert, men det er noe han jobber med.

– Jeg er blitt litt mer frampå. Jeg var veldig nervøs før første audition i Bergen, men jeg har måttet lære meg bli mindre blyg. Det er så mange å snakke med og dette er en bransje det ikke passer seg å være sjenert i, sier han.

Artisten har fra dag én blitt sammenliknet med Jan Werner Danielsen, noe Bratland ikke er lei. I alle fall ikke på det musikalske.

– Som person er jeg nok kanskje lei koblingen, men Jan Werner var en fantastisk artist og musikalsk sett er det ikke negativt overhodet.