Tidenes mest innbringende premiere

Kritikerne overgår hverandre i superlativene for Heath Ledgers tolkning av Jokeren. Filmpremieren i USA er tidenes mest innbringende.

Publisert:

Foto: Scanpix

  • Irene Svozilik
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Ett minutt over midnatt fikk amerikanerne endelig se den mye omtalte Batman-filmen The Dark Knight.

Ifølge distributøren har aldri noen film tjent inn så mye penger på den første visningen, skriver Dagbladet.no .

Filmen ble vist på 3040 nordamerikanske kinoer. Disse solgte billetter for 18,5 millioner dollar. det er det samme som 94 millioner norske kroner.

Danker ut Star Wars

Med en formidabel premierevisning knuser Gothams superhelt kinosuksessen Star Wars III: Revenge of the Sith, som slo åpningsrekord i 2005 med en inntekt på 16,9 millioner dollar.

Den sterke åpningen har gitt filmselskapet Warner Bros. forhåpninger om at filmen kan bli en av få filmer i historien som håver inn 100 millioner dollar bare på åpningshelga. Det skriver Reuters.

The Dark Knight har kostet 180 millioner dollar å lage og forhåndsomtalen, som nærmest har vært uten sidestykke, gikk over alle breddegrader da skuespiller Heath Ledger ble funnet omkommet i sin egen leilighet på Manhatten 22. januar i år.

Kan bli Oscar-nominert

Flere er av den oppfatning av at Ledger kan bli Oscar-nominert, etter sin død, for sin rolle som Batmans erkerival The Joker.

Les også: Kan han vinne en Oscar?

— Bare superlativer kan beskrive Ledger; ravende gal og lysende brilliant som The Joker. Han er milevis fra Jack Nicholsons humoristiske tolkning av figuren i Tim Burtons «Batman» fra 1989. Ledger tar rollen inn i skyggene, der selv ikke det som er komisk gir deg noen som helst trøst, skrev magasinet Rolling Stone om Ledgers rolleprestasjon.

— Det var viktig å finne en ikonisk stemme og latter, sier Ledger til filmmagasinet Empires.

Han endte opp med å forme The Joker til en psykopat uten tanke for sine handlinger.

— Han er tvers igjennom sosiopat, en kaldblodig massemorder, og Chris Nolan (regissør red.anm.) ga meg frie tøyler til å forme karakteren.

Også Ledgers foreldre hadde tatt turen fra Australia til New York for å overværepremieren, men viste seg ifølge IMDB ikke på den røde løperen.

Filmen har premiere i Norge neste fredag.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.