— Svært få av de som jobber med filmen har fått arbeidskontrakter, og de som skal ha fått, har ikke fått forbundets standardkontrakter, sier lederen i Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen.

Disse standardkontraktene har Norsk Filmforbund prøvet rettslig, og fått medhold i at det oppfyller alle nødvendige, juridiske krav.

Leder av skuespillerforbundet, Agnete Haaland, sier til fvn.no at hun ganske tidlig i prosessen fikk en arbeidskontrakt som ble signert. Men den måtte reforhandles og den nye er ennå ikke kommet og signert. Dermed har hun ennå ikke noe gyldig arbeidskontrakt, som altså skal være klar før filmingen begynner

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med en rekke kilder som uavhengig av hverandre referer til samme typer problemer som Pedersen har fått høre om. Ingen av dem ønsker å stå fram og fortelle sin historie åpent. Delvis fordi de ikke ønsker å være syndebukker, og delvis fordi de synes ekteparet bak filmen, Grethe og Odd Hynnekleiv, er så hyggelige mennesker at de ikke vil lage problemer for dem.

Bekrefter

Hynnekleiv bekrefter at ikke arbeidskontrakter har vært skrevet ut som de skulle.

— Årsaken er at vi har en organisasjon som er under utvikling, sier han.

Med det mener han at en del mennesker er ansatt i filmen som ikke har gjort den type jobber før. Dermed er det blitt en del prøving og feiling.

— Vi satte i gang filming allerede i vinter. Selv det var nok litt ambisiøst. Men vi fikk prøvd ut ting, som gjorde at vi er blitt flinkere, sier Hynnekleiv.

Agnete Haaland sier dette på spørsmål om sin vurdering av profesjonaliteten i filmen:

— Jeg tror det blir en storslagen film, med et flott manus. Men det er en utfordring at mange skal læres opp på veien, sier hun.