KRISTIANSAND: I forrige uke ble Frida Ånnevik (25) tildelt den høythengende Grappaprisen som årets debutant. Prisen omfatter plateutgivelse med lansering, og om nøyaktig ett år skal Ånneviks debutplate gis ut.

Vel tilbake i Kristiansand har Ånnevik plukket ut sine tre platefavoritter denne høsten.

Sarah Vaughan With Clifford Brown

Utgitt på Verve Records i 1954

— Dette er den fineste vokaljazzplata jeg vet om. Samklangen mellom Sarah Vaughans store stemme og trompetist Clifford Brown illustrerer perfekt streben mot en likhet mellom menneskestemmen og trompeten. Browns soloer er strålende eksempler til etterfølgelse. Han er min definitive favoritt når det kommer til trompetister. Her finnes låter som ”September song”, ”April in Paris” og ”It’s crazy” og tendenser til småfalsk og sjarmerende fløyte i regi av Herbie Mann, men alt er tilgitt. Det er rett og slett sånn jazzstandarder skal låte, og det er sånn høsten 2009 høres ut for mitt vedkommende; Nostalgi.

Häkan Hellstrøm — Nåt Gammalt, Nåt nytt, Nåt Lånat, Nåt Blått

Utgitt på Virgin/EMI i 2005

  • Det kunne vært hvilken som helst av platene hans. De ligger alle inne i spillelista ”Söta bror” på Ipoden, men jeg har valgt ”Nåt Gammalt, Nåt nytt, Nåt Lånat, Nåt Blått” rett og slett fordi det er den Hellstrøm-plata jeg hører mest på om dagen: ”Jag vil ha allting” og ”Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig” er fantastiske. Tekstmessig er Hellstrøm den som kanskje har inspirert meg mest, fordi han bruker språket sitt for det det er verdt. Både når det gjelder tekstene, men også måten han synger dem på. Høsten er tiden for å finne tilbake til gamle ungdomshelter, for så å oppdage at de fortsatt har noe de skulle ha sagt.

**Siri Nilsen – Vi som ser i mørket

Utgitt på Grappa Forlag i 2009** — Her har ”jentesyndromet” slått inn for fullt. Jeg har fått skikkelig hang-up på minst ei låt, som jeg spiller på repeat: ”Åpen bok”. Den har en fabeltastisk tekst og glitrende arr – for ei låt! Ellers går det langsomt opp for meg at jeg hopper etter Wirkola, eventuelt Siri Nilsen, hva debutantpris og plate angår.

Ønsker du flere platetips? Finn flere plateanmeldelser her.