BERGEN: Gyldendal Norsk Forlag rapporterer om over tredobling i Hamsun-salget – fra rundt 4.000 enkeltutgivelser første halvår i fjor, til 14.000 samme periode i år.

– Hamsun er en lys levende forfatter som folk fortsatt leser. Dermed har han en unik stilling i forhold til andre klassiske forfattere. Det er så å si ingen andre som er i nærheten av å selge like mye, sier Bjarne Buset, informasjonssjef i Gyldendal til Bergens Tidende.

Forlaget rapporterer om et salg på rundt 10.000 Hamsun-bøker hvert av de siste årene. Buset tror mye av grunnen til at forfatteren stadig er populær ligger i at han var forut for sin tid.

– Mye av dagens skjønnlitteratur er veldig individorientert. Dette var Hamsuns program allerede i 1890, slik jeg ser det. I tillegg skriver han om de evige temaer som liv og kjærlighet.

Forlaget selger stort sett pocketutgaver, og «Sult» troner på salgstoppen.

– Med unntak av Ibsen, er det ingen av klassikerne som har vært i nærheten av Hamsuns salg i nyere tid. De når ham knapt nok til knærne, sier informasjonssjefen.

Bokhandlere i Bergen rapporterer også om økt Hamsun-interesse. Ved Norli Galleriet er salget nær doblet så langt i år, sammenlignet med første halvår i fjor. Ved Bergen Offentlige Bibliotek har også Hamsun-interessen skutt i taket. Tallet på utlån av forfatterens bøker har økt med rundt 35 prosent så langt i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

Foto: Scanpix