KRISTIANSAND: – Jeg er veldig skuffet over at dette tar så lang tid, sier Irene Torp Halvorsen som leder Cinemateket i gamle Aladdin Kino. Hun står i det tomme, mørke 95 kvadratmeter store lokalet som er planlagt brukt som kafé. Etter to runder med nabovarsler står fremdriften i stampe. Naboene slåss med nebb og klør mot det de frykter kan bli en ny støykilde. Kvartalet har vært slagmark for støyfeider i årevis.

Tvers over gata har Kick Café måttet innføre konsertstans klokka 23, og for tre år siden måtte den planlagte rytmiske scenen på Aladdin skrinlegges på grunn av naboklager. Da hadde det forsøksvis vært arrangert konserter i storsalen, med det resultat at bilder falt ned fra veggene i de tilstøtende leilighetene. Etter at naboene hadde lagt fram støymålinger, og etter at saken hadde vært innom Fylkesmannen endte det hele med at planene ble skrinlagt høsten 2006. Nå ønsker Kristiansand Kino som drifter det planlagte Filmens Hus i Kongens gate 6 kommunal godkjenning til å drive kafé i foajeen i samme bygning. Kommunen eier bygget, slik at det er Kristiansand Eiendom som har søkt plan— og bygningsetaten om dispensasjon fra reguleringsplanen. I et svar fra plan og bygning av 17. juni heter det at «Det må søkes om bruksendring iht. pbl. §93c mht. kjøkkenareal og endret bruk av arealer i foajé til kafé/servering».

Naboene klagde allerede første gang i brev av 26. april hvor det vises til «forrige Aladdinprosjekt». Tidligere redaktør i Fædrelandsvennen, Egil Remi-Jensen, er initiativtaker til naboprotestene.

– Jeg har ikke noe imot Filmens Hus, men jeg har fått opplyst at det kan bli arrangert konserter her til stengetid klokken 2 om natten, sier han og viser til støymålinger naboene tidligere har foretatt når det har vært holdt konserter i Aladdin-lokalene.

Restauratør Didrik Emil Ellefsen som er mannen bak restaurantplanene vil ikke opplyse hvorvidt han har tenkt å ha konserter i lokalet til sent på kvelden.

– Så lenge dette er under kommunal behandling har vi ingen kommentar, sier han.

Kinodirektør Petter Benestad sier på sin side kritikken fra naboene er «misforstått» og at det ikke er noen ny musikkscene det er snakk om denne gangen.

Både Fønix Kino, Cinemateket og Sørnorsk Filmsenter skal holde til i bygningen som er tenkt brukt som Filmens Hus. Det siste brevet som er sendt fra naboene til kommunen 10. juli vises det til at bygningen sist ble bruksendret i 1995, og da til øvingslokale for Kristiansand Symfoniorkester.

«Vi spør i denne forbindelse om det skal søkes om bruksendring tilbake til kommunal kinodrift», skriver sivilarkitekt Johan Koren Hauge på vegne av naboene. I brevet heter det også at naboene er åpne for at det gis dispensasjon for servering såframt kafeen holder seg til «vanlige åpningstider for kinodrift».

I mellomtiden står altså Cinematek-leder Irene Torp Halvorsen og kikker i en tom foajé.

– Jeg trodde ærlig talt kafeen skulle være på plass her da jeg la opp sommerprogrammet for Cinemateket. Nå ser jo hele stedet stengt ut. Det har ikke vært særlig godt besøkt her i sommer, men jeg kan jo ikke påstå at det hadde vært bedre om her var kafé, sier hun.