Det brøt nærmest ut fullstendig kaos da årets Grand Prix-vinner i går dukket opp på den norske ambassaden i Moskva for å ta del i 17-mai feiringen. Ambassaden hadde invitert alle nordmenn i hovedstaden til grillmat og nasjonaldagfeiring. Og det passet unge Rybak perfekt, han elsker nemlig 17. mai.

Desuten tegnet han platekontrakt med russiske Universal. Pluss 19 andre land.

— Overgår alt

— Jeg har i flere uker sagt at det var veldig synd at jeg ikke fikk vært i Oslo på 17. mai, det trekker jeg herved tilbake. Dette overgår alt, sa han til de mange hundre fremmøtte.

Umiddelbart etterpå ville ambassadør Knut Hauge ha forsamlingen til å synge nasjonalsangen, hvorpå Rybak tvert parerte:

— Ja, den gamle.

Selv med tre gorillalignende sikkerhetsvakter som forsøkte å holde den ivrige folkemengden på armlengdes avstand, var det tilløp til kaos. Alle ville ha en bit av den unge vinneren, unge som gamle, presse, russ, russiske og norske fans. Inbne i ambassadørboligen satte han seg bak flygelet hvor han og koristene selvsagt fremførte Fairytale. Senere signerte han sin platekontrakten med den russiske avdelingen i Universal.

— Dette er kjempestort, sa Rybak.

Innom mor og far

I timene etter finaleseieren natt til søndag ble det noen timers søvn på Rybak, noen stor sjampanjefeiring ble det verken tid eller ork til.

— Litt søvn ble det, etter først å ha fått hilst på foreldrene mine igjen, sier han.

Nå skal han hjem til Norge for å fokusere på lanseringen av debutplaten Fairytales, som slippes 2. juni. I tillegg skal han på turne sammen med Frikar i sommer.

Platekontrakt i 20 land

— Jeg har tegnet platekontrakt i 20 land, så det blir nok og gjøre. Men jeg kommer ikke til å figurere i media hver dag, folk skal ikke bli lei av meg, sier han.

Etter hvert dukket også den omstridte skandaledommeren Phillip Kirkorov opp for å sole seg i glansen av Rybak. Fredag måtte han trekke seg som dommer for den russiske juryen etter at han hadde gitt en del rosende omtaler av flere av lørdagens finalister, blant disse også Alexander Rybak.

Russere elsker ham

— Alexander har vært min favoritt hele tiden, helt siden jeg så han i den norske finalen. Han er en vinner og har en stor karriere foran seg, ikke minst her i Russland.

— Russere elsker ham, sier Kirkorov.