Den siste i rekken som hevder bandet har stjålet materiale er Yusuf Islam (tidligere kjent under navnet Cat Stevens), som hevder «Viva la vida» minner sterkt om hans sang fra 1973 «Foreigner suite». Coldplay har hittil vært tause om de mange påstandene, men i et intervju gjengitt på coldplaying.com uttaler trommeslager Will Champion seg onsdag.

– Det er vanskelig når folk anklager deg for å stjele noe når du vet at du ikke har gjort det, sier han og legger til:

– Vi aksepterer at det er noe man må regne med. Det er av en eller annen grunn, gudene vet hvorfor, de vellykkede sangene som ser ut til å være de som blir anklaget for å være stjålet.

Søksmål

Yusuf Islam sier han vil avvente et søksmål til han ser hvordan det går med Joe Satriani. Gitaristen har saksøkt Coldplay for plagiat av hans sang «If I could fly» fra 2004 i deres «Viva la vida». I desember uttalte han til Musicradar.com at å høre Coldplays låt var «som å få en dolk gjennom hjertet».

Åtte noter i en oktav

– Det er elementer i musikken vår som jeg har hørt i andres musikk. Det er interessant, men en veldig vanskelig ting å definere. Det er bare åtte noter i en oktav og ingen eier dem. Og det er sannsynligvis 12.000 sanger som har den samme akkord-progresjonen. Jeg tror det faller på en intensjon om å stjele, noe vi bestemt ikke har gjort og aldri ville gjort. Det er uheldig, men sånn er folk. Så enkelt. Vi er sikre på at vi ikke har gjort noe galt, sier Champion.

Fra andre hold

Også det relativt ukjente, amerikanske bandet Creaky Boards anklaget Coldplay for å stjele av deres «The songs I didn't write». Dette nektet managementet for. Og bandet trakk beskyldningene. Som om ikke det var nok, hevder mange at det er flere likheter mellom «Viva la vida» og Los Enanitos Verdes sin «Frances Limon». Men hvem kopierer i så fall hvem?

Forvirret? Se denne videoen og se om du blir noe klokere:

Foto: AP/Scanpix
Foto: AP/Scanpix