Fredag er den store premieredagen, og du får mer enn kvinner og klær i fanget. Utroskap er et tema. En av hovedrollene bryter forholdet sitt i det hun får vite at hennes kjære har vært på andre jaktmarker. Men er det riktig å bryte forholdet uten diskusjoner? Hvordan finner man ut at partneren har vært utro, og hvordan takler man utroskap? Skal man tilgi eller kaste et langt samliv på båten?

Skjult utroskap

VI har snakket med sexolog Eva Mohn om sex og utroskap. Hun har holdt mange foredrag og skrevet mye om temaet. Mohn er sexolog og samlivsterapeut og driver Barn-Voksen-Senteret i Trondheim som tilbyr hjelp med samlivs— og familieproblemer. Hun har skrevet om det å skjule sporene sine etter utroskap og sier at du bør være på vakt hvis de oppdager typiske tegn på at partneren er utro.

— Ikke gå og engst deg i et år og lur på om han har noe på gang. Finn det ut! Det er aldri noen vits i å spørre mannen, for han vil lyve. Prøv heller å finne ut om han har et forhold via mobil og pc, før dagbok og se hvilket mønster han fører. Følg etter ham hvis du har mistanke om at han er et annet sted når han jobber overtid. Hvis det da til slutt viser seg at dine bekymringer er feil, så får du i alle fall ro i sjelen. Gå ikke rundt i et år og tro.Finn ut, råder sexologen.

- Hva er tegn på at partneren kan være utro?

— Han gjemmer mobilen sin, kjøper seg nye klær og får ny frisyre. Han får plutselig mange flere avtaler enn før etter arbeidstid og drar på lengre businessreiser. Han er mer borte fra hjemmet, slutter å feire jubileum i forholdet, er mer irritabel enn vanlig og humørsyk. De dype kyssene forsvinner og gifteringen forsvinner på tilfeldig vis i skibakken eller på trening. Og hvis en mann sier over natten at han tror han har fått ereksjonssvikt, så kan dette være et tegn på at han er utro, sier Eva Mohn.

I filmen forteller mannen selv at han har vært utro, men at forholdet til den andre kvinnen er over. Kan en stole på hva han sier?

— Hvis han sier det er over så er det som oftest det.

- Hun velger å forlate ham umiddelbart i filmen. Er dette rett å gjøre?

— Du må finne ut hva du egentlig føler for ham. Bitterhet og sinne har en tendens til å overskygge alle tanker om tilgivelse og en tenker ikke rasjonelt. Er han verdt å kjempe for? Er svaret ja, så må du gjøre det. Spill de flotteste kortene dine og bli den attraktive damen du vet du kan være. Når sinnet overmanner deg, tøm deg for en venninne eller skriv ned følelsene dine ned på et papir som du kaster. Slik at når du møter din kjære igjen så blir han ikke nedlesset i alle følelsene som kan være voldsomme.

- Går det an å fortsette forholdet etter utroskap?

— I prinsippet er utroskap utilgivelig. Men jeg mener at det går an å fortsette forholdet allikevel. Men det kreves mye tid, mange samtaler og mange tårer. Og mye sex og ømhet. Alle må gjøre det de føler er best for seg selv. Mitt råd er å bruke mye tid sammen. Når du tilgir noen så tilgir du egentlig deg selv. Da slipper du å havne over på bitterhet.

- Vil ikke frykten for at han kan gjøre det igjen alltid være der?

— Jo, frykten vil nok alltid det. Da kan det være bra å gå til en terapeut, både hver for seg og sammen. Man må ivareta relasjoner, ta totalpakken og elske personen som han er hvis en velger å fortsette. Men husk på å ikke utslette deg selv, avslutter sexologen.