OSLO: Prinsessens advokat Cato Schiøtz sier til NTB at han har sendt begjæring om midlertidig forføyning til Nordre Vestfold tingrett om å få boka stanset. Schiøtz henviser til åndsverklovens paragraf 45c, reglene om det ulovfestede personvern og markedsføringslovens paragraf 1. – Jeg har fått dommerens muntlige løfte om at begjæringen er tatt til følge, sier Schiøtz.

Prinsesse Märtha Louise har bedt om at salg av boka forbys, og at den heller ikke kan utleveres på annen måte. Hun krever også at de eksemplarene som eventuelt er kommet i handelen, trekkes tilbake.

Ifølge utgiveren, Publicom Forlag i Horten, er boka trykket i 30.000 eksemplarer og allerede på vei ut i bokhandlene. Trolig finnes boka allerede i handelen flere steder.

Oversatt bok «Märthas engler» handler om kommunikasjon med engler. Boka er en oversatt utgave av en britisk bok, «Seeing Angels», som først kom ut for fem år siden.

Bildet av prinsessen pryder forsiden av den norske utgaven, men bortsett fra et langt forord, handler ikke boka om prinsessen i det hele tatt, og hun har ikke gitt tillatelse til bruk av bilde.

Forfatteren av boka, Emma Heathcote-James sier til Dagbladet at hun verken var klar over at boka skulle utgis i Norge, eller hvem prinsesse Märtha Louise er.

– Har ikke sett boka Forlagssjef Torgeir Lorentzen sier til NTB at han finner avgjørelsen om å stanse boka underlig.

– Jeg fikk en telefon fra dommer Stig Viken i Nordre Vestfold tingrett om at boka blir stoppet, men synes det er en merkelig avgjørelse i og med at dommeren foreløpig verken har lest eller sett boka. Man bør jo ta seg tid til å se produktet før man stopper det, sier Lorentzen til NTB.

For øvrig tar han avgjørelsen til etterretning og «gleder seg til å stille i konfirmasjonsdressen i retten for å tale vår sak».

Han legger til at reaksjonen ikke ville ha vært like sterk om det var andre enn en kongelig person som ikke hadde gitt sin tillatelse til å pryde en bokforside.

– Hadde vi laget en bok om argentinske fotballspillere og uten tillatelse brukt bilde av Maradona på omslaget og kalt den «Maradonas sønner» var det ingen som hadde reagert, selv om ikke Maradona var hovedperson i boka, sier Lorentzen.

Flere reaksjoner Leder Geir Berdahl i Forleggerforeningen sier det er høyst problematisk at det ikke er innhentet samtykke til å bruke bildet.

– Hadde det vært en uautorisert biografi, hadde det vært greit. Men når det ikke er noe om Märtha i boka, annet enn i forordet, tror jeg dette er veldig tvilsomt. Det burde vært innhentet samtykke, sier Berdahl til Dagbladet.

Også generalsekretær Per Edgar Kokkvold reagerer på at prinsessen utnyttes i kommersiell øyemed.

– Jeg har sagt at prinsessen må tåle den motbøren som møtte henne da engleskolen ble kjent, men dette er noe annet, sier Kokkvold til avisen.

Også Slottet reagerer på utgivelsen.

– Det er generelt ikke lov til å bruke kongefamiliens medlemmer i forbindelse med markedsføring, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til NTB.

Ut over det har han ingen kommentar til saken.