KRISTIANSAND: Det foreslår Kildens daglige leder, Ernst Aukland, som har utarbeidet en organisasjonsmodell som legges fram for styret førstkommende mandag.

Da skal Kildens styre ta stilling til hvordan Agder Teater, Kristiansand Symfoniorkester og Opera Sør skal leve sammen i bygget på Silokaia.

— Modellen som legges fram gir et godt grunnlag for å starte detaljarbeidet, og den tilfredsstiller etter min mening departementets krav til samdrift, sier Aukland til Fædrelandsvennen.

Eegne sjefer

Organisasjonsplanen er laget på bakgrunn av innspill fra institusjonene selv.

I hovedtrekk går den ut på at én administrerende direktør skal ha det overordnede ansvaret for planlegging og koordinering av den kunstneriske driften, men at de tre institusjonene skal bestå som selvstendige kunstneriske enheter med teatersjef, orkesterdirektør og operasjef.

I tillegg kommer en ny sjef for kulturhusdelen som også får ansvar for festivaler, barne- og ungdomsaktiviteter, kurs og konferanser i huset.

Videre får de fire enhetene en felles ledelse for alt som har med teknisk drift, regnskap, personal, kommunikasjon og service å gjøre. For dette skal det ansettes en egen stabsdirektør.

Administrerende direktør, de tre kunstneriske sjefene, kulturhusdirektøren og stabsdirektøren skal utgjøre Kildens ledergruppe.

Integritet

Hver av enhetene skal ifølge modellen beholde sin kunstneriske merkevare og integritet, og stå økonomisk ansvarlig for sine egne aktiviteter. Samtidig skal de ha forpliktelser overfor totaløkonomien og utviklingen av Kilden som merkevare.

Etter at Kilden står ferdig i 2011, vil huset eies av Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune. Muligens kommer Grimstad, Arendal og Aust-Agder fylkeskommune i tillegg. Staten, som står for 70 prosent av driftstilskuddene, skal ha flertall i det nye styret for Kilden IKS og skal også ha styreleder.

Agder Teater er i dag et eget aksjeselskap. KSO og Opera Sør er stiftelser. Hvorvidt disse oppløses eller omformes, går ikke eksplisitt fram av sakspapirene til mandagens møte.

— Styringssystemene internt i de enkelte organisasjoner må drøftes nærmere, sier Ernst Aukland.

Kravene

  • Det viktigste er at vi nå har funnet en organisasjonsmodell som tilfredsstiller Stortingets krav til «styringssystemer som sikrer god kunstnerisk, faglig og publikumsmessig måloppnåelse». I tillegg oppfyller vi kulturdepartementets krav til «en enhetlig organisasjon som skal drive det nye bygget», sier Aukland - med sitater fra direktivene som er gitt fra sentralt hold.

Departementet har gitt styret frist til 31. desember med å legge en organisasjonsplan på bordet, og dersom styret velsigner modellen mandag, mener Aukland det haster med å komme videre:

— En opptrappingsplan for økonomien fram mot 2011 bør starte så fort som mulig, sier han.