KRISTIANSAND: — Uten at det er bevisst fra min side, er det ingen tvil om at mamma-rollen har påvirket meg også musikalsk. Man blir tross alt et helt annet menneske når en opplever den enorme gleden det er å få barn, sier Anne Marie Almedal.

På gulvet i Lydbølgen Studio ligger Stella Marie (4) og er totalt oppslukt av en tegnefilm. I barnevognen utenfor studioet drømmer lille Florian (1) søtt til tonene fra mammas blodferske plate «The Siren And The Sage». Pappa og musiker Nicholas Sillitoe ordner med ledninger og tekniske duppedinger, mens hovedpersonen avslører at hun aldri har vært mer personlig.

Lei av seg selv

— Jeg har på mange måter funnet tilbake til røttene. Og da er vi tilbake til det vi snakket om innledningsvis; det var en befrielse å få barn. I en alder av 30 år blir man lei av bare å tenke på seg selv, smiler hun og løper i retning barnevognen. En mor kan uten problemet høre lyden av en smukk som treffer gulvet, om det så var atomkrig på utsiden.

Noen sekunder senere.

— Hva var det vi snakket om? Jo, de musikalske røttene. Det låter nok mer nedstrippet denne gangen. Referansene til inspirasjonskilder som Crosby, Stills, Nash & Young, og Simon & Garfunkel - for å nevne noen - er nok mer tydelig enn tidligere. Jeg tror jeg har funnet det sarte og vakre i musikken min, og jeg mener selv at denne platen ikke setter noen lyttergrenser. Den skal være tilgjengelig for de fleste, sier Almedal.

Fædrelandsvennens anmelder er enig, gir terningkast 5 (se neste side) og bruker stor ord når han beskriver platen:

«Gjennom hele platen får du følelsen av at alle musikalske grep og alle instrumentale knep er gjort med en elskov og lidenskap til musikken.»

— Men det er ikke en «passiv» plate. Den skal også utfordre lytteren, forsikrer Almedal.

Veterandebutant

Det er tre år siden sist hun hadde plateslipp. Den gang under prosjektnavnet AM & The UV. Før det opplevde hun stor suksess med Velvet Belly. I alle prosjektene har hun vært låtskriver, så også denne gangen. Men aldri før har hun frontet en utgivelse under sitt eget navn.

— Klart det er spennende, men jeg er vel det man kan kalle veterandebutant. Jeg har gjort det før, og kan gamet, ler Almedal.

At småbarnsmammaen overhodet har maktet å finne kreative krefter til å komponere og spille inn en soloplate, er utvilsomt en prestasjon.

— Dette kjenner alle småbarnsforeldre seg igjen i; man må bare spise litt fortere, gå litt fortere, snakke litt fortere og jobbe litt fortere. Men det har blitt mange lange netter med jobbing, og tilsvarende lite søvn. Faktisk altfor lite søvn, sier Almedal.

«The Siren And The Sage» er i sin helhet spilt inn i Lydbølgen Studio utenfor Kristiansand, under kyndig ledelse av Øystein Aamodt. Platen gis ut på Warner Music, og releasekonserten er på selveste valgkvelden, 10. september, i Oslo.

— Jeg har fryktelig lyst å ha en releasekonsert også i Kristiansand, og den kommer i løpet av høsten, det lover jeg, sier Almedal og løper etter førstefødte.

— Jeg har bare ikke hatt tid å planlegge den ennå.