Satsingen på norske filmer slår positivt ut i dvd-markedet. For første gang kan bransjeorganisasjonen Film&Kino presentere tall som viser at det så langt i år er solgt 910.000 dvd-er med norske filmer. Hvis en går ut fra at hver dvd i snitt blir sett av fire personer, gir det disse norske filmene totalt 3,6 millioner seere.

20 norske på dvd

20 norske filmer hadde kinopremiere i 2006. Disse ble tilgjengelige på DVD i 2007, og det totale antallet solgte DVD-er er ca 20 000 000 så langt i år. Dette gir en norskandel på 4,6 prosent, skriver Film&Kino i en pressemelding.

— Dette er en bekreftelse på noe vi har trodd, men ikke kunnet dokumentere før nå. Det viser at norske filmer gjør det utrolig bra i hjemmemarkedet, spesielt med tanke på det store tilbudet av nye titler som slippes på dvd hvert år, forteller videorådgiver Erik Zmuda i bransjeorganisasjonen Film&Kino.

2000 slipp totalt

Tallene fra Film&Kino viser at de i 2006 ble lansert rundt 2000 filmer på dvd. På kino hadde 242 filmer premiere. De norske filmenes andel av kinobesøket lå på 16,1 prosent av det totale besøket på rundt 12 millioner. Det vil si et besøk på i overkant av 1,9 millioner.

Legger man sammen antallet personer som ser norske filmer på dvd med besøkstallene på kino, viser det seg at de norske filmene som hadde premiere i 2006 har hatt 5,5 millioner seere så langt.

Komedien «Lange flate ballær» gjorde det bra på kino, og topper også salgsstatistikken for norske filmer på dvd i år. Deretter følger den animerte historien om en narkoman elefant, «Slipp Jimmy fri» - og skrekksuksessen «Fritt vilt».