PARIS: I god tid før norgespremieren 17. november er «Borat» blitt høstens mest omtalte komedie, ikke minst takket være filmens sprelske hovedrolleinnehaver, den engelskjødiske komikeren Sacha Baron Cohen (35) alias Ali G.

Han spiller den fiktive reporteren Borat Sagdiyev fra Kasakhstan som drar til USA for å lage en dokumentarfilm. På veien blir han mer interessert i å finne og gifte seg med Pamela Anderson.

Baron Cohen, eller Borat, har reist land og strand rundt og lært bort det nevnte ordet som språkkyndige har beskrevet som «enten forvrengt polsk eller fullstendig sprøyt».

På sin ferd har han iført seg minimal, gyselig grønn badedrakt på stranda under filmfestivalen i Cannes, ankommet filmfestivalen i Toronto på hestekjerre trukket av bondekoner og klart å erte på seg alt fra kasakhstanske myndigheter til den engelske overklassen.

Slagferdig

I «Borat», som har den noe ugreie undertittelen «Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan»), langer han ut mot feminister og krigen mot terrorisme og slipper sånn på si ut noen kasakhstanske høner i en T-banevogn for å få litt fart på sakene.

Mandag hadde lanseringsturneen kommet til Paris der Borat, i tillegg til tidligere yndede objekter, også gikk verbalt løs på Brigitte Bardot, det franske kjøkken og nabolandet Usbekistan. Men nok en gang var det «hjemlandet» som måtte tåle den hardeste medfarten.

Bak seg hadde han en kulisse som skulle se ut som en fiktiv leilighet i Kasakhstan, en utstoppet bjørn og en tørkesnor med dameundertøy.

– Mitt navn Borat... Jeg er faktisk den fjerde mest berømte personen i Kasakhstan, kunngjorde han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han fortsatte med å hevde at de før ham på listen var en tidligere turner som nå mer er kjent for sitt svært spesielle sirkusnummer, barneunderholderen og pornostjernen «Johnny the Monkey» og landets president Nursultan Nazarbayev. Av de tre er bare den siste virkelig.

Om Bardot sa han at gjerne ville møte den nydelige unge skuespilleren han hadde sett i filmen «Og Gud skapte kvinnen» fra 1956 som akkurat hadde hatt premiere i Kasakhstan.

Ler ikke

Mottakelsen i landet Baron Cohen gjør narr av har ikke vært overveldende. Da han dukket opp utenfor Det hvite hus i Washington i forbindelse med Nazarbayevs besøk sist måned, erklærte han like godt krig mot Usbekistan og sa at hans «store leders» besøk egentlig var for å markedsføre filmen.

Borat ble bortvist og et fulltallig pressekorps fikk nok å skrive hjem om.

Det er ikke tilfeldig at kasakhstanske myndigheter betalte for et fire siders annonsebilag i New York Times som gir et annet bilde av landet enn Borats Kasakhstan med hestekjerrer, kvinneforakt og «jødegateløp».

Den største kinokjeden i Kasakhstan bestemte seg for å ikke vise filmen og beskrev den som «krenkende, komplett løgnaktig og absolutt nonsens».

En talsmann for landets utenriksdepartement har videre sagt til New York Times at regjeringen vil gjøre alt den kan for å begrense DVD-importen av filmen. De har også fått stengt et nettsted Baron Cohen brukte for å markedsføre filmen.

Men andre land behøver ikke å frykte å få gjennomgå av Borat. Kasakhstansk fjerde mest kjente person hadde følgende trøstens ord å komme med i Paris:

– Vårt lands filmkamera blir brukt til å lage et annet fjernsynsprogram.