KRISTIANSAND: — Det skal bli spennende å vise utstillingen for et helt nytt publikum, sier etnolog Siv Ringdal.

Utstillingen «Elvis hos oldemor» dokumenterer de nære forbindelser mellom Vest-Agder og Amerika gjennom flere generasjoner. Den består av 1500 fotografier, og er laget av Ringdal i samarbeid med 163 fotograferende elever fra fire skoler i Vest-Agder. Utstillingens spesielle tittel henspiller på et stort Elvis-fotografi som er knipset på veggen hjemme hos en oldemor i Kvinesdal.

Utstillingen ble lansert i 2005, og er laget i to versjoner; en norsk og en engelsk. Den norske versjonen er vist flere steder i Vest-Agder, blant annet i Farsund, der den ble sett før jul av den amerikanske ambassadøren. 4. oktober skal den engelske versjonen vises i museet Vesterheim i Decorah i Iowa. Museet har spesialisert seg på norsk-amerikanske relasjoner. Ved årets slutt flyttes utstillingen til Brooklyn i New York.

Skape bevissthet. - Egentlig er utstillingen et skoleprosjekt, «Amerikakofferten», som ble så bra at prosjektet endte som utstilling, forklarer Ringdal.

Hun jobbet i to år med å samle dokumentasjon om den nære tilknytningen til Amerika. Ved hjelp av skoleelever fra Marnardal, Lista, Kvinesdal og Lyngdal samlet hun sammen bunker med bilder, både nye og gamle. Bildene dokumenterer hverdags- og arbeidsliv blant sørlendinger i Amerika.

— Hensikten med utstillingen er å synliggjøre relasjonene og skape bevissthet om denne viktige delen av vår kulturhistorie, forklarer Ringdal.

I to år reiste hun rundt med en amerikakoffert fylt med digitale kameraer, scanner og annet teknisk utstyr elevene fikk låne. Elevene på sin side oppsøkte besteforeldre og andre kjente med norsk-amerikansk bakgrunn - og kom tilbake med bilder i bunkevis, forteller Ringdal.

Screendører. Siv Ringdal har tidligere laget vandreutstillingen «Utsikt til Amerika», som ble vist sju steder på Sørlandet i 2000. Hun har også skrevet boken «Screendører og kjøkkenmøbler», som bygger på hennes hovedfagsoppgave fra 1999. Boken beskriver det amerikanske Lista, som var sterkt preget av ut- og tilbakevandring fram til om lag 1965. — Den utvandringen jeg fokuserer på, begynte med skipsfartskrisen på Sørlandet i 1880-årene. På 1900-tallet var det å pendle på jobb til USA nesten å sammenligne med dagens Nordsjø-pendling. På det meste besto kolonien i Brooklyn av 65.000 nordmenn. Halvparten av elevene i Kvinesdal som var med på prosjektet «Amerikakofferten», hadde besteforeldre med fortid i USA, forteller Ringdal, som i november lanserer en ny amerikabok med tittelen «Lapskaus Boulevard».