KRISTIANSAND: — Vi kjører film fra midnatt fredag kveld til halv to natt til søndag, forteller markedsansvarlig ved Kristiansand kino, Even Thunes Jensen.

Han har samlet filmeffekter på kontoret sitt i hele høst, og tror avskjeden med svømmehanskene fra «The Guardian» og soveposen fra «Du, jeg og Dupree» skal gå tårefritt.

— Det skal egentlig bli ganske godt å få ryddet opp her, hevder Jensen.

Kinodagen handler nemlig om mer enn ferske filmer til halv pris. Fønix frister med godis og aktiviteter, i tillegg til «filmduppeditter» fra markedssjefens kontor.

DE YNGSTE. I forbindelse med at den prisvinnende barnefilmen «Hest er best» traver over skjermene, får barn anledning til å teste ponniridning foran Fønix. Om de unge skulle være mer interessert i selve filmprosessen enn firbeinte farkoster, tilbyr kinoen lynkurs i tegnefilmlaging. Og for dem som ikke bare vil se, men også se godt ut, stiller Rosegården med ansiktsmaling.

— Vi har også en ønskereprise for de aller minste. «Nysgjerrige Nils» er en veldig søt film som passer godt som barns første filmopplevelse, forsikrer Jensen.

SKREKK OG GRU. Blant førpremierene er animasjonsfilmen «Boog og Elliott», samt skrekkfilmen «Saw 3» for det mer hardmagede publikummet.

— Filmen har 18-årsgrense og er rimelig drøy. Men den har fått en knallmottakelse av publikummet den er myntet på i Statene. Jeg tror folk kan forvente seg usedvanlig store mengder blod og gørr, spår markedssjefen.

Fans av filmfrysninger kan også la seg friste av «Forbannelsen 2» og norske «Fritt vilt». Er det derimot lattermusklene du er ute etter å stimulere, serverer Bård Breien «feelbad»-filmen «Kunsten å tenke negativt», mens Hollywood leverer «Jackass 2» og «Du, jeg og Dupree».

MARATON. De mer utholdende kinogjengerne har sjansen til å teste filmformen på kinomaraton. «Forbannelsen 2», «Kunsten å tenke negativt» og den spådde storfilmen fra Scorsese, «The Departed», skal holde synsnervene stimulerte til kvart over seks natt til lørdag. Da rekker de ivrigste rundt tre timer søvn før kinodagen kjøres i gang igjen. Men Jensen understreker at det ikke bare er maratonfolket som ser mye film på kinodagen:

  • Jeg har sittet i billettluka i alle år, og har vært borti folk som har sett seks filmer på rappen.

KLASSIKERE. I år som Kristiansand kino feirer hundreårsjubileum, tilbyr Fønix også tilbakeblikk.

— Lørdag er det mulighet til å se virkelig klassikere med Chaplin-kavalkaden, sier Jensen.

«Moderne tider», «Diktatoren» og «Rampelys» kan sees hver for seg eller samlet lørdag. Totalt sytten filmer spres over nær femti visninger for å sikre et variert tilbud kinodagen gjennom. Over fire og et halvt tusen mennesker mesket seg med film på fjorårets filmdag. Det er nesten tre ganger så mange som på en vanlig lørdag. For tangering eller topping av fjorårstallene, håper Jensen vinterværet lar vente på seg litt lenger.

FAKTA

Den store kinodagen

En nasjonal filmfest lørdag 4. november.

Ble arrangert første gang i 1989

På Fønix spilles sytten filmer dagen gjennom. Flere førpremierer og nye filmer tilbys i tillegg til aktiviteter.