Leif Isak Nilut joiket til ære for Alex Scherpf.
Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch fremførte flere musikkstykker.
Fra jordfestelsen ved Søgne gamle kirke.
- Jeg kommer til å fortsette å spørre: "hva ville Alex gjort", sa Knut Nærum i sin minnetale.
Det var mye folk i Søgne kirke da begravelsen startet. Foto: Kjartan Bjelland
Det var mye folk i Søgne kirke da begravelsen startet. Foto: Kjartan Bjelland
Reidunn Gøthesen Scherpf tenner lys rundt sin avdøde manns kiste før begravelsen. På kistelokket ligger regissørcapsen. Foto: Kjartan Bjelland
Reidunn Gøthesen Scherpf tenner lys rundt sin avdøde manns kiste før begravelsen. På kistelokket ligger regissørcapsen. Foto: Kjartan Bjelland

— Du var min maestro. Jeg var din elev. Du har betydd mer for kulturlivet og kulturmiljøet i Kristiansand enn jeg tror Kristiansand er i stand til å ta inn over seg, sa komiker Rune Andersen i sitt minneord over Alex Scherpf i Søgne kirke.

begravelsen til alex33.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Der var Andersen en av flere som leste minneord over regissøren og teatermennesket som gikk bort forrige lørdag.

Kirken var onsdag formiddag godt fylt opp da begravelsen startet. Svært mange kjente fjes fra Kristiansands kulturliv hadde kommet for å ta farvel. Mange har et forhold til regissøren, teatermannen, tekstforfatteren, instruktøren og inspiratoren Alex Scherpf.

Rune Andersen er en av dem som har mye å takke Scherpf for:

«Love you Alex»

— Forrige onsdag satt jeg hos deg, og da skjedde kanskje noe av det vakreste. Jeg sa "love you, Alex". Du sa "høh?". Jeg gjentok det. Da tok du hånden min, førte den til leppene og kysset den. Slik trøstet du meg til slutt. Takk, Alex, avsluttet Andersen.

I likhet med Andersen har også Knut Nærum hatt et langt og tett samarbeid med Scherpf:

— Nå som det store showet nødvendigvis må gå videre, kommer jeg til å fortsette å spørre: "hva ville Alex gjort", sa Nærum i sin minnetale.

Han tegnet bildet av en til tider autoritær, men også meget varm teatermann:

- Hjalp oss å drømme større

— Alex hjalp oss å drømme større, og det takker vi ham for. Vi var redde for Alex, men etter hvert lærte vi å kjenne ham som venn, og ikke som en gryntende autoritet, sa Nærum.

Enken Reidunn Gøthesen Scherpf holdt også en gripende minnetale:

— Kjære, elskede Alex. Min mann, min aller beste venn. Min elskede og store kjærlighet. Aldri mer skal vi kysse. Aldri mer kommer du ut på kjøkkenet for å ta en røyk. Aldri mer skal du våkne ved siden av meg med det bustete hodet ditt, sa Reidunn Gøthesen Scherpf da hun leste sitt minneord.

— Savnet etter deg er så stort at jeg ikke trodde det gikk an å ha så sterke følelser. Jeg må hente fram alle følelsene kjærligheten ga oss. Men det er så vanskelig at jeg ikke vet hvordan jeg skal gjøre det, sa Gøthesen Scherpf.

Flyttet rett inn

Det var i 1965 den da ti år gamle Alex Scherpf kom flyttende til Kristiansand fra Tyskland, og han involverte seg snart i byens kulturliv. Den formelle utdanningen fikk han på Statens teaterhøgskole fra 1982 til 1985.Og det var rundt årtusenskiftet Alex Scherpf møtte hun som senere skulle bli hans kone:

— Du flyttet inn hos meg fra den dagen vi møttes på Telfords Pub, sa enken til latter fra de frammøtte. Hun benyttet også anledningen til å fortelle om Scherpfs mange meritter som regissør, tekstforfatter, instruktør og mye mer.

I løpet av åtti- og nittitallet hadde Alex Scherpf fingrene borti det aller meste av både amatørteater og profesjonelt teater i Kristiansand. Blant mange andre ting var han også instruktør og fødselshjelper for revygruppa Tangakavalerene.

Tangakavalerer

Bjørn Ole Rasch startet samarbeidet med Scherpf allerede i 1979 da han skrev musikken til en amatørteaterforestilling Scherpf regisserte. Sammen med Annbjørg Lien utgjorde Rasch en av de musikalske bærebjelkene i begravelsesseremonien. En annen bestod av paret Hilde Hefte og Egil Kapstad, og en tredje av mannskoret Gaasehud. Også Asbjørn Arntsen, Tore Bråthen, Per Kolstad, Nina Feste og Leif Isak Nilut bidro musikalsk. Sistnevnte med en kraftig og salvelsesfull joik til Scherpfs ære.

Hjernesvulst

Scherpf ble i 1997 ansatt som teatersjef ved Beaivvas Sami Theater i Alta, og her ble han værende til 2002. Etter hjemkomsten var han teatersjef ved Agder Teater frem til 2008, og tre år senere rammet altså kreften. Høsten 2011 fikk Scherpf påvist hjernesvulst.