KRAFT I ORDENE: Her er ingen hus eller trær, men veldig mange tanker. Ordets enorme kraft er noe Eva Cecilie Hoven både fascineres av og lager kunst av. Foto: Ann Magritt Arnli
SPENT: Hun gleder seg til å stille ut i Norge, selv om det også er spennende å se hvordan publikum responderer. Foto: Ann Magritt Arnli

KRISTIANSAND: Når utstillingen åpnes lørdag kveld vil en rekke store tekstbilder pryde veggene på kafeen Drømmeplassen i Skippergata. Det som begynte som en hobby for Hoven for 14 år siden, ble etter hvert til male— og tegnekurs og deretter til en kunstutdannelse ved Glassell School of Art i Texas.

— Jeg begynte med å kjøpe en masse kunstbøker og tok noen kurs. Jeg har en kronisk lidelse som gir mye smerter, og til tider fungerer jeg ikke i det hele tatt. Men for fem år siden reiste vi til USA, og i varmen i Houston fikk jeg endelig energien jeg trengte til å gjennomføre en kunstutdannelse, forteller Hoven.

Utdannelse i Texas

Kunstskolen Glassell er tilknyttet The Museum of Fine Arts i Houston, og hvert år arrangeres to store, juryerte sponsorutstillinger med kuratorer og kunstkjennere i dommerpanelet. Av lærerne ble hun rådet til å delta. Blant 800 ble hun en av 45 utvalgte kunststudenter, to år på rad. Hun opplevde en enorm interesse for bildene sine og pågang fra folk som ønsket å kjøpe dem.

KRAFT I ORDENE: Her er ingen hus eller trær, men veldig mange tanker. Ordets enorme kraft er noe Eva Cecilie Hoven både fascineres av og lager kunst av. Foto: Ann Magritt Arnli

— Jeg tenkte det var nybegynnerflaks. Men etter hvert fikk jeg mer og mer tro på at dette faktisk var noe jeg kunne bygge videre på og jobbe med i gode perioder. I USA har de en helt annet kultur for å backe deg opp og si "go for it!". Å komme tilbake med min portefølje til Norge var ganske tøft. Det er et helt annet marked her, og mer jantelov. Men jeg tenker at har man noe unikt, så kan man ha tro på seg selv. Og jeg fikk et godt grunnlag i USA.

Refleksjoner i tekst

Utstillingen på Drømmeplassen er den første hun gjør etter å ha gjennomført utdannelsen. Bildene er store, med lag på lag av setninger og ord bygget på hverandre. I ett bilde kan det være ti til 12 lag med ord. Det starter med en brainstorming, bygges opp med ord om problematikken og harmoneres deretter inn i en konklusjon. Samfunnsdebatt, religion, verdier og menneskelige relasjoner behandles. Hoven er ikke redd for å fjerne seg fra den figurative kunsten og plassere teksten direkte på lerretet.

— Jeg er jo veldig samfunnsengasjert og drives til tider av en litt for sterk rettferdighetssans. På grunn av sykdommen får jeg også veldig mye tid til å tenke gjennom ting. Ord har en enorm kraft og fascinerer meg. Enkelte kan mene det ikke er riktig å bruke ord i kunst, at det er for ledende. Og jeg tar den jo helt ut. Men jeg tenker at det nonfigurative ofte har like mye kraft som det figurative. Jeg har et mål med hvert bilde, en tanke. Og vi har jo alle forskjellige bakgrunner, og tolker bildene deretter, sier Hoven.