— Det er mye spennende som skjer på Sørlandet. Vi har inntrykk av at Sørlandsbølgen er på vei opp igjen, sier Simen Lyngroth (21), Oda Westli (24) og Kristin Dahl (22).

Les også:

Uenige

Alle er 3. års-studenter ved rytmisk musikk på Universitetet i Agder, og aktuelle med ulike band. Bandet til Lyngroth, Ask, gir nå ut singel, og Oda Westli sitt band, Kelvin, slipper en singel på nyåret. Kristin Dahl sitt band, Bruntopisto, slapp akkurat en EP.

Les også:

Les også:

Studentene har fulgt med på diskusjonen blant sine medstudenter etter tirsdagens artikkel i Fædrelandsvennen.

Da kunne Jan Kenneth Transeth fortelle at han legger plateselskapet sitt, Karmakosmetix Music, på is, på grunn av mangel på talenter på Sørlandet. Han mener Sørlandsbølgen er nede i en bølgedal. Det er musikkstudentene på UiA uenige i.

— Mye som skjer

— Transeth må få lov til å uttale seg på vegne av plateselskapet sitt, og vi er ikke sinte på han. Men han representerer bare en sjanger - generelt er det mye som skjer på Sørlandet, og det virker det som om UiA-studentene er enige om, påpeker Lyngroth og nevner band som Oakland Rain, Cheap Karma og Sonny Alven & Jarand som eksempler på artister som er fremadstormende.

Hilde Norbakken

Studentene får støtte fra vokallærer Hilde Norbakken:— Jeg synes at det er trist at Karmakosmetix gir seg, for de har levert mye bra. Men selv om Honningbarna og Hanne Kolstø har flyttet fra byen, så betyr det ikke at det stopper med dem. Det skjer fortsatt mye spennende på Sørlandet, og det kommer nye artister med et annet preg.

- Ødeleggende

Sheila Simmenes

Sheila Simmenes er musiker og prosjektleder innenfor musikk og kultur. Hun er også uenig i uttalelsene fra Transeth:— Sørlandet flommer over av talenter, og jeg ser dem hver dag. Artister og musikere som jobber knallhardt for musikken, og som ikke fortjener slike uheldige uttalelser som Transeth har uttrykt. Det er unødvendig, ødeleggende og rett og slett usant. Jeg tror ikke han mener det slik som det kom ut. Jeg booker over 30 lokale band og artister hvert år, og jeg har aldri hatt vansker med å finne gode, talentfulle, hardtarbeidende og verdifulle band og artister - og jeg overaskes stadig av hvor mange flere som dukker opp hvert år! Musikken på Sørlandet skal ikke undervurderes - og særlig ikke av en av våre egne!

- Flere musikere har flyttet fra byen. Kan vi fremdeles si at det er et rikt musikkliv her når så mange flytter?

— Selv om mange flytter, kommer det en jevn flom via UiA til byen, og nye unge talenter popper opp over hele landsdelen. Musikklivet fornyer seg selv, selv om folk flytter - man må bare følge med.

- Enklere i Oslo

Men musikkstudentene da, kan de tenke seg å bli værende i Kristiansand som musikere?

— Ja, i alle fall noen år, men jeg ser for meg at man må til Oslo etter hvert på grunn av kontakter. Og dersom man virkelig slår gjennom, er det nok enklere å reise til andre steder dersom man bor i Oslo, svarer Oda Westli.

Setter pris på reaksjonene

— Jeg gikk hardt ut for å få mer fokus på regional eksport av artister fra landsdelen, sier Jan Kenneth Transeth.

Jan Kenneth Transeth Foto: Torstein Øen

Han har fått mange reaksjoner etter at han tirsdag fortalte at han legger Karmakosmetix Music på is på grunn av mangel på talenter å satse på.— Jeg tror kanskje ikke alle fikk med seg at jeg uttalte meg subjektivt på vegne av Karmakosmetix, og den type artister vi vil satse på. Jeg mener at det er mye talent i regionen, men det er ikke alle artistene som er like flinke til å gjøre seg synlige utenfor Sørlandet. Jeg tror at man kan jobbe mot resten av landet og internasjonalt fra Sørlandet, og jeg håper at flere vil gjøre det. Jeg gikk litt hardt ut fordi dette er noe jeg ønsker debatt om. Jeg er glad for at dette har skapt reaksjoner.