OSLO: — Det er helt overveldende, sier Fjellfolk-vokalist Helga Jacobsen. Og snakker verken om nervepresset eller stressfaktoren foran Grand Prix-finalen. Hun snakker om engasjementet i Bykle. At halve bygda tar turen til Oslo, at det er utsolgt for bunader, at alt man snakker om hjemme er MGP.

— Støtten vi får hjemmefra er det som gleder meg aller mest akkurat nå. Det engasjerer alle alderstrinn og bygger opp under fellesskapet. Det er helt fantastisk, sier hun.

mgp logo 2013.jpg

Nært

Gitarist og låtskriver Trym Bjønnes samtykker.

— Folk hilser ikke med "hei" i Bykle lenger. Det er bare "skal du i Spektrum?", ler han.

— Det er en seier for oss i seg selv å se det engasjementet. Det blir godt å stå på scenen og vite at Bykle er så godt representert. Det gjør at det føles veldig nært og det er klart vi har lyst til å gi noe tilbake til dem, sier han.

Bjønnes bor selv i Bykle, selv om han satser tungt på en musikkarriere. Og han har fått enda sterkere bånd til hjembygda de siste ukene.

— Vi er blitt enda mer glad i plassen og folkene nå. Det er en fin ting å komme fra et lite sted med lokale tradisjoner, og det er jo også dem vi representerer med denne låten, fortsetter låtskriveren.

Adrenalin

Låten er "Ulvetuva" og den tok dem videre fra en tøff delfinale i Florø for to uker siden. Lørdag kveld er det den store finalen i Spektrum. Aller mest oppmerksomhet blir det vokalist Jacobsen som får.

— Klart jeg har nerver, herlighet. Adrenalin og sommerfugler. Og det er mange ting å tenke på. Gå dit, se dit, stopp der, alt er koreografert og det er viktig å gjøre det riktig. Og det kommer jo i tillegg til selve sangen. Man må skjerpes ekstra, sier Jacobsen, som også er leder på Kulturskolen hjemme i Bykle.

Tryggere

Det har vært et hardt kjør for trioen de siste ukene. Og nå spisser det seg til.

— Det er veldig intenst, men vi prøver å se helheten. Se oss selv fra utsida, fokusere på detaljer, det vi skal gjøre på scenen. Det er en jobb også. Et håndverk. Og nå har vi vært gjennom dette en gang, så vi kan føle oss litt tryggere på alt og satse på å gjøre en enda bedre fremførelse enn i delfinalen, sier Bjønnes.

— Er det realistisk å tro på seier?

— Vanskelig å spå, det er tøff konkurranse. Jeg tror vi når ut til de som liker sjangeren, så får vi håpe de ser på og stemmer. Jeg tror låten vår skiller seg ut, men samtidig er mitt inntrykk at den treffer ganske bredt, sier 31-åringen, som ikke er redd for at "Ulvetuva" henvender seg til et litt mer voksent publikum enn de som sender sms-stemmer under Grand Prix.

— Jeg tror det er et mer sammensatt publikum enn man kanskje innbiller seg. Jeg tror de representerer det norske folket ganske bra, sier Bjønnes.

- Vil jo vinne

Han mener favoritten er den ene artisten Fjellfolk måtte gi tapt for i delfinalen i Florø.

— Margaret Berger er nok favoritten. Hun er en gjennomført artist med voldsom utstråling, og jeg synes låten hennes er veldig kul, sier Bjønnes. Men understreker at han på ingen måte har gitt opp egne vinnersjanser.

— Vi er realistiske, men vi vil jo vinne. Konkurranseinstinktet er det ikke noe galt med, konstaterer han.