Tommy Tee i skjærgården på Odderøya. Foto: Sondre Steen Holvik
Publikum kokte da Tommy Tee spilte "Takin Ova". Foto: Sondre Steen Holvik

— Quart har bydd på alt fra blod på dansegulvet til koselig stunder i Skjærgården. Jeg husker at Clipse spilte på klubben på Ernst et år, og de dro fram noen låter av Bonecrusher, og da ble jo stemninga helt kaos. Det endte jo med at det lå blod utover dansegulvet, og folkene i klubben kokte helt over. Det ene året ble jeg også lagt i bakken av sju poltimenn og slengt på glattcelle fordi jeg tok en røyk. Så minner er det nok av, sier Tommy Tee og ler.

Fædrelandsvennen møtte rapveteranen i skjærgården ved scenen på Odden tirsdag kveld. Med seg hadde han kremen av skandinavisk rap, eller «kompisgjengen» som han selv kaller crewet.

Hedersprisen

Tommy Tee i skjærgården på Odderøya. Foto: Sondre Steen Holvik

Etter å ha vært norsk raps viktigste skikkelse siden slutten av 1980-tallet, både som programleder i «National Rap Show» på Nrkp3, produsent og rapper, ble han endelig hyllet på Spellemann med hedersprisen. Det forventet han ikke.— Jeg hadde aldri i livet trodd at jeg skulle få den, og det er ikke noe jeg nødvendigvis har hatt et mål om heller. Men jeg må si at timinga var perfekt, det var jo rett før jeg skulle slippe «Bonds, Beats & Beliefs 2», og jeg må helt ærlig si at det føltes bra at det jeg har gjort i alle disse årene blir satt pris på, sier Tee med en beskjeden tone.

— Du har med deg kremen av skandinaviske rappere til Odderøya i år?

— Nå har jeg jobbet med veldig mange rappere fra hele verden, og jeg synes selv at cv-en min er blitt bra. Så nå er jeg mer opptatt av å reise rundt med dem jeg vil henge med, og som har vært gode venner lenge. Jeg har med meg blant andre Ken Ring, Son of Light, Warlocks-gutta, Opaque og mange flere. Alle disse har jo spilt på Quarten før også.

Roser Toffen

Og den som fikk T.P. Allstars og gjengen til Quarten på 90-tallet var selvfølgelig Toffen Gunnufsen, som Tee kun har varme ord om.

— Nå er ikke Toffen et typisk «hiphop-hode», men han turte virkelig å satse på rap tidlig i Quartens historie. Flere ganger booket jeg for han også, som foreksempel Royce Da 5'9. Så han skal ha creds for at han turte det. Han har jo hentet inn Slim Thug selv for eksempel.

— Trenger musikk-Norge flere som Toffen?

— Definitivt. Han tør å hente inn kvalitet.

Avsluttet med «Takin ova»

Publikum kokte da Tommy Tee spilte "Takin Ova". Foto: Sondre Steen Holvik

Etter at Fædrelandsvennen tok en prat med Tee, samlet han hele gjengen sin for å lage show på Odden. Et par tusen møtte opp og veivet med armene da «Intro» fra «Bonds, beats and beliefs» ble satt på av Dj Hercules, som har vært hans trofaste makker på «National Rap Show» i alle år.— Kristiansand! Er dere klare eller? Det er faen meg ikke hver dag at Quart feirer sitt 25-årsjubileum. Så jeg skal se noen hender oppi været? roper Tee fra scenen, etterfulgt av massiv jubel fra et tettpakket publikum på Odden.

Utover konserten hentet han fram både Warlocks, Joddski, Son of Light, Opaque og Oscar Blesson til scenen. Showet ble selvfølgelig avsluttet med en av låtene som for fullt startet eventyret for Tommy Tee, nemlig «Takin Ova».