Søndag kunne et knippe norske filmfolk for første gang gå på den røde Golden Globe-løperen. Utenfor Beverly Hilton Hotel står fra venstre regissøren Espen Sandberg med kone, regissøren Joachim Rønning med kone, manusforfatteren Petter Skavlan og hovedrolleinnehaveren Pål Sverre Hagen Søndag kunne et knippe norske filmfolk for første gang gå på den røde Golden Globe-løperen. Utenfor Beverly Hilton Hotel står fra venstre regissøren Espen Sandberg med kone, regissøren Joachim Rønning med kone, manusforfatteren Petter Skavlan og hovedrolleinnehaveren Pål Sverre Hagen Foto: REUTERS/Jason Redmond/NTB scanpix

«Amour» ble for sterk for «Kon-Tiki»

Forhåndsfavoritten «Amour» ble for sterk for «Kon-Tiki» og stakk av gårde med Golden Globe-prisen for beste fremmedspråklige film i Los Angeles søndag kveld.

LOS ANGELES/OSLO: Til stede i salen i Los Angeles søndag kveld var regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning, deres koner samt filmens manusforfatter Petter Skavlan og hovedrolleinnehaver Pål Sverre Hagen.

Ved samme bord satt skuespillerne Halle Berry og Salma Hayek. Sistnevnte spilte i Sandberg og Rønnings første film «Bandidas».

– Veldig fornøyd med delt andreplass! Vi fikk trøst av Salma da vi ikke vant. Det var hyggelig, tekstet Sandberg til NTB ringside fra International Ballroom i Beverly Hilton.

Håpet

De øvrige nominerte var «De urørlige» (Frankrike) «En kongelig affære» (Danmark) og «Rust og bein» (Frankrike).

– Vi hadde selvfølgelig håpet å få den første norske Golden Globe-prisen til Norge. «Kon-Tiki» kom svært nær, og vi fortsetter å glede oss over at vi faktisk var nominert. Vi hadde sterke konkurrenter, men ser jo nå at norsk film uansett klarer å hevde seg godt internasjonalt. Vi krysser fingrene videre for Oscar-utdelingen 24. februar, sier direktør Nina Refseth i Norsk filminstitutt til NTB.

Før det får filmen kinopremiere i USA 22. februar, omtrent samtidig med kinopremierer i Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland.

– Det at den er nominert til Golden Globe og Oscar har absolutt vært med på å gjøre et internasjonalt publikum oppmerksom på filmen, sier Refseth.

– Mye oppmerksomhet

Det er også filmens produsent Aage Aaberge enig i.

– Vi får veldig mye oppmerksomhet rundt filmen med dette, så med tanke på at den skal lanseres i USA, så betyr dette enormt mye for oss. Dette er noe vi bare må utnytte så godt som mulig, sier Aaberge til NTB.

Han holdt seg hjemme i Norge når Golden Globe-utdelingen fant sted, men klarte ikke å bli veldig skuffet over at «Amour» vant.

– Jeg er ikke så veldig overrasket for å si det slik. For oss var det enormt stas bare å bli nominert, og «Amour» var jo den store forhåndsfavoritten. Jeg hadde nok blitt mer skuffet hvis noen av de andre hadde vunnet, sier Aaberge.

I godt selskap

Det var Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone som delte ut prisen for beste fremmedspråklige film, som Hanecke selv mottok.

Etter utdelingen deltok den norske delegasjonen på selskapet som «Kon-Tiki»-filmens amerikanske distributør The Weinstein Company holdt i restauranten Trader Vic's i Beverly Hilton, der den 70. Golden Globe-utdelingen gikk av stabelen.

Der var også skuespillerne og regissørene fra de to Golden Globe— og Oscar-nominerte filmene «Django Unchained» og «Silver Linings Playbook», som begge er produsert av Harvey Weinsteins selskap.

Spielberg gikk tidlig

Under den tre timer lange direktesendingen dannet politiet og sikkerhetsvakter en jernring rundt hotellet. Etter hvert ble det også beleiret av horder med paparazzi som hadde tatt oppstilling ved alle tenkelige utganger.

I mørket glinset det i lakken fra nypolerte limousiner som sto i kø for å kjøre gjestene bort.

Blant dem som forlot festen tidlig var Steven Spielberg som var nominert for beste regi for «Lincoln». Filmen var nominert i sju kategorier, men vant bare en pris, for beste mannlige skuespiller ved Daniel Day-Lewis.

Da NTB spurte om få en kommentar fra ham da han kom ut, svarte han vennlig at han måtte haste videre.

Men stjerneregissøren rakk å hilse på sine norske kolleger før han forlot hotellet. Sammen med den svenske Hollywood-baserte regissøren Lasse Hallström slo han av en prat etter utdelingen.

– Kvelden er allerede komplett, meddelte Sandberg og Rønning.

Stjernestrødd

Det var tungt med stjerner i International Ballroom søndag. Blant dem som satt i salen var Anne Hathaway, Hugh Jackman, Steven Spielberg, Bradley Cooper, Richard Gere, Denzel Washington og den britiske artisten Adele.

I tillegg stilte blant andre George Clooney, Julia Roberts og «Twilight»-stjernen Robert Pattinson opp som prisutdelere.

Skuespillerne Tina Fey og Amy Poehler ledet utdelingen som de siste årene har hatt Ricky Gervais som vert.

Oscar-konkurranse

Golden Globe er den største filmprisutdeling i Hollywood etter Oscar som deles ut søndag 24. februar. Konkurransen mellom de to prisene er knallhard.

I år sørget det amerikanske filmakademiet for å annonsere de Oscar-nominerte filmene tre dager før Golden Globe-utdelingen i stedet for en uke etter som før.

Til forskjell fra Oscar, har Golden Globe egne kategorier for komedier og musikaler og gir også priser til TV-serier. (©NTB)