Og ganske riktig, Tool i konsertform viste seg å være krevende det også. Krevende, rart og forvirrende, men samtidig også sugende intenst, hardtslående og spennende. Velkommen til Tools verden.

Da de geniforklarte og myteomspunne amerikanerne entret scenen i Bendiksbukta like over elleve i går kveld, hadde fansen allerede stått samlet foran scenen i en god halvtime, og bandet kastet seg raskt ut i storslåtte lydlandskaper bygget på tunge riff og feit, feit gitarlyd.

Bandets frontmann, Maynard James Keenan, viste seg å være en lyssky kar — store deler av konserten ble for hans del nemlig tilbrakt på en platting bakerst på scenen - ved siden av trommesettet. Et snodig trekk for et bands fokuspunkt, men det fungerte. Underlige Maynard skjøv musikken fremfor seg, og gjorde med sin særegne stemme og eksentriske sceneopptreden sitt til at konserten fløt freidig fram i uforutsigbare kunstrocklandskaper. Det var rett og slett fengslende.

Tool har en stor og trofast fanskare i Norge, og det var tydelig at mange av tilhengerne hadde tatt turen til Quartfestivalen. Publikum var helt og holdent i Tools hånd, og lot seg villig kaste fram og tilbake mellom lange introverte musikkpassasjer og eksploderende utadvendte metallangrep. Tool hadde kontroll og gjorde som de ville.

Med et sceneshow som i stor grad gjorde bruk av skjermer, projisering og lyseffekter, hadde nok bandet ønsket seg en noe mørkere setting, og mer mørke hadde åpenbart gjort konserten til en mer komplett opplevelse visuelt sett. Men musikken gjorde jobben sin, og tok stort sett tankene bort fra det faktum at kvelden var både lys og varm. Tool spanderte mørke gjennom høyttalerne.

Det er ikke mange band som kan gå på en scene og veksle mellom det «gå-din-vei»-innesluttede og det «in-your-face»-utadvendte så ufortrødent og naturlig som Tool gjorde det i går, og selv om bandet tidvis rotet seg bort i pseudo-kunstferdig klimpring, klarte de stort sett å holde både fokus og publikumsgrep. Tool gjorde det de hadde kommet for å gjøre: De fikk publikum til å høre musikk på Tools premisser, og de fikk en sommervarm konsertøy til å bli et kjølig musikkrom fylt med kunstferdig angstrock. Slå den! Lars A. Nedland

NB! På grunn av tidlig deadline og sen konsertstart, er denne anmeldelsen skrevet på grunnlag av Tools 50 første minutter på scenen.