USA 2010

Regi: Kevin MacDonald

Manus: Rosemary Sutcliff, Jeremy Block

Skuespillere: Channing Titam, Mark Strong, Jamie Bell, Donald Sutherland, Douglas Henshall

Sensur: 15 år

Egnethet: Ungdom/voksen

SE TRAILER ØVERST I SAKEN!

Vi befinner oss i år 140. e. Kr. Det romerske imperiet nådde langt. Stammene i Caledonia (dagens Skotland) holdt stand mot romerne. 20 år før denne filmen åpner, ledet Flavius Aquila en 5000 manns stor legion. De marsjerte mot Caledonia – og forsvant, sammen med legionens emblem, en gyllen ørn. Den romerske keiser Hadrian ble så rasende at han reiste en mur for isolere territoriet. Deler av denne muren kan sees den dag i dag.

Tjue år etter har Flavius Aqulias sønn Markus kommandoen over et lite fort i sørvest. Han utmerker seg i slag og begir seg, etter å ha blitt stygt skadet, over Hadrians mur og videre nord. Han gjør det for å gjenopprette familiens ære. Med seg har han en britisk slave.

Det er en form for western, dette krigsdramaet. Muskuløst i formen, patosfylt med hensyn til prinsipper om ære og frihet, billedsatt med malerisk og kontant brutalitet. Personene er typer, ikke nyanserte portretter av mennesker. Artig å se Donald Sutherland (hvit i hår og skjegg nå) som lunøyet og klok gammel romer.

SE TRAILER ØVERST I SAKEN!